Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ερώτηση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για την έλλειψη γιατρών στα νησιά λόγω των μνημονιακών περικοπών στην υγεία

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την διασφάλιση της πρόσβασης όλων των κατοίκων των νησιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους  ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε χτες
προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής με το φόβο ενός ξαφνικού προβλήματος υγείας που δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, ζουν οι κάτοικοι των νησιών, αφού λόγω τρόικας και μνημονίων οι δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών παραμένουν τεράστιες. Πρόσφατα οι κάτοικοι της Σκοπέλου αναγκάστηκαν να κάνουν ακτινογραφίες στον κτηνίατρο, ελλείψει άλλου ακτινολογικού μηχανήματος.
Επιπλέον, συνεχίζει ο Νότης Μαριάς, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά ασθενοφόρα ή, αν υπάρχουν, λείπουν τα πληρώματα. Σε πολλά νησιά, οι βάρδιες γίνονται με ένα ασθενοφόρο. Επίσης, τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών υπολειτουργούν, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί αγροτικοί γιατροί για να τα στελεχώσουν.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς αναφέρει ότι συνεχίζει να παραμένει άλυτο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμων γιατρών πολλών ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, που αναγκάζει τους πολίτες να στρέφονται σε ιδιώτες γιατρούς χωρίς να έχουν την οικονομική ευχέρεια για κάτι τέτοιο ή τα έκτακτα περιστατικά να πρέπει υποχρεωτικά να διακομιστούν σε μεγάλα νοσοκομεία άλλων πόλεων.

Και ο Νότης  Μαριάς καταλήγει καλώντας την Επιτροπή να συνεργαστεί με τις Ελληνικές αρχές ώστε  να αναμορφώσει τα διάφορα Επιχειρησιακά Προγράμματα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την πρόσβαση των κατοίκων των νησιών στο σύστημα υγείας.