Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Χρέους

Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Χρέους: Ένα πρώτο δείγμα αμφισβήτησης της εγκυρότητας των δανείων αλλά και της
νομιμοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ελληνική κοινωνία πληροφορήθηκε τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του επαχθούς και επονείδιστου χρέους της Ελλάδας.
Με αυτήν την πρωτοβουλία της, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, όχι μόνο ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια σε βάθος διερεύνηση των πραγματικών διαστάσεων της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τα τελευταία πέντε χρόνια, τους Έλληνες πολίτες.
Το έργο της Επιτροπής είναι θεμελιώδες, με την έννοια ότι καταρχήν, στοχεύει να διερευνήσει ποιο είναι ακριβώς το ποσοστό του δημοσίου χρέους που είτε δε χρησιμοποιήθηκε προς όφελος του ελληνικού λαού είτε, από την άλλη πλευρά, συνάφθηκε με ληστρικούς όρους και υπέρ των συμφερόντων των δανειστών.
Υπό αυτό το πλαίσιο, μια από τις σημαντικότερες συνέπειες των εργασιών της Επιτροπής είναι να αμφισβητήσει και να καταρρίψει τα στερεότυπα που πηγάζουν από τα διεθνή πολιτικά και οικονομικά κέντρα αποφάσεων και που κατακλύζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκοσμίως, ότι για την ελληνική κρίση ευθύνεται η απληστία (!) και η αμετροέπεια (!) του ελληνικού λαού και για αυτό, το βαρύ κόστος της θα πρέπει να το πληρώσει ο ίδιος ο λαός.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δε θα πρέπει να παραγνωριστεί και ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι δικομματικές, νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οι οποίες αφού ταυτίσθηκαν με τα ιδεολογήματα και τα συμφέροντα των δανειστών, στη συνέχεια επιδόθηκαν σε έναν αγώνα αποδόμησης του δημόσιου τομέα, απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. 
Επιπλέον, από τα αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής έρευνας αναμένεται να αποδοθούν ευθύνες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για τα κερδοσκοπικά τους συμφέροντα. Είναι ακριβώς αυτά τα συμφέροντα που προωθούνται σε βάρος των κοινωνιών και οδηγούν σε μια μόνιμη εξάρτηση και εξαθλίωση τις χώρες, μέσα από την αέναη διαιώνιση του χρέους.
Η Σοσιαλιστική Προοπτική χαιρετίζει τη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του επαχθούς και επονείδιστου χρέους της Ελλάδας και καλεί τον Ελληνικό Λαό να στηρίξει δυναμικά και έμπρακτα το έργο της Επιτροπής.
Η χώρα θα πρέπει να βγει επιτέλους από την «παγίδα του χρέους» και τη στασιμότητα στην οποία την έχει καταδικάσει η σκληρή πολιτική των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων.
Έφθασε η ιστορική στιγμή να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το μέλλον του.
Να σχεδιάσει μια εθνική αναπτυξιακή προοπτική με επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα των αγορών.
Απαιτείται ωστόσο η στενή, αγαστή συνεργασία με τους ευρωπαίους εργαζόμενους, στο πλαίσιο της συνολικής αμφισβήτησης και της ολοκληρωτικής ανατροπής της αγοραίας κυριαρχίας. 
Όπως έχει δείξει η Ιστορία, οι λαοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να επαναπαύονται στην μεγαλοψυχία ή τη φιλανθρωπία των ισχυρών, ιδίως όταν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια, όπως στη σημερινή ιστορική περίοδο.
Οι κατακτήσεις κερδίζονται μόνο από την κοινωνική βάση, με γνώση, σχέδιο, οργάνωση, συλλογικότητα και φυσικά, με τον αλληλέγγυο αγώνα μεταξύ των λαών.