Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

20 Μαρτίου: Έκλειψη ηλίου ορατή στην Ελλάδα [Βίντεο]

Μια μερικώς ορατή έκλειψη ηλίου θα παρακολουθήσουμε στις 20 Μαρτίου, στην Ελλάδα.

Η έκλειψη αναμένεται να ξεκινήσει στις 10.40 και να ολοκληρωθεί στις 12.50.


Στην Ελλάδα ο δίσκος της Σελήνης θα καλύψει μόνο το 1/3 του ηλιακού δίσκου, αλλά καιρού επιτρέποντος θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε το «μυστήριο» φως που θα δημιουργήσει το φαινόμενο.

Αν πάντως θέλετε να δείτε την ολική έκλειψη θα πρέπει να πάτε στα νησιά Φερόε όπου το φαινόμενο θα είναι πλήρες.


Play Button


Εκλείψεις γίνονται κάθε χρόνο, τουλάχιστον δύο με μέγιστο τις 5. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά ηλιακής έκλειψης έγινε στην Κίνα 2.000 χρόνια π.Χ.

Το 1178 π.Χ. αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου: «…και ο ήλιος χάθηκε μέσα στον ουρανό και μία ανίερη ομίχλη κάλυψε τα πάντα».

Kατά τη διάρκεια των εκλείψεων ακόμα και αν είναι μερικές η θερμοκρασία πέφτει αισθητά, αφού ο όγκος της Σελήνης μπλοκάρει το ηλιακό φως και άρα τη θερμότητα. Πολύ συχνά τα πουλιά αρχίζουν να κελαηδούν αφού μπερδεύονται και θεωρούν ότι νυχτώνει.

Οι δοξασίες σχετικά με τις εκλείψεις

Στην αρχαία Ελλάδα, ο ίδιος ο ήλιος συσχετιζόταν με μαγικές ιδιότητες. Η έκλειψη θεωρείτο μήνυμα από τους θεούς για κάποια αρνητική εξέλιξη.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν επίσης πως οι μάγισσες κατέβαζαν τη Σελήνη και τον Ήλιο, γι” αυτό και τις ονόμαζαν καθαιρέσεις. Και σήμερα ακόμα, στα κρητικά τραγούδια αναφέρονται δράκοντες και λάμιες που κατατρώνε το Φεγγάρι ή τις ακτίνες του Ήλιου.

Play Button



Στις µυθικές αφηγήσεις άλλων χωρών συνήθως κάποιο θρυλικό ζώο, συχνά ένας Δράκοντας, που καταπίνει τον Ήλιο: στην παράδοση των μανδαρίνων, η έκλειψη ονοµάζεται shi, λέξη η οποία σηµαίνει: τρώω.

Στην Σιβηρία, είναι µία νυκτερίδα, στην Σκανδιναβία, ένας λύκος, στο Βιετνάμ, ένας βάτραχος, στην Παραγουάη και την Αργεντινή ένα τζάγκουαρ και στην Βολιβία ένας σκύλος.

Play Button


Eιδική προστασία για την παρακολούθηση
Υπενθυμίζουμε ότι: απαραίτητη προϋπόθεση, για την παρακολούθηση της έκλειψης είναι τα ειδικά γυαλιά προστασίας. Η παρακολούθηση με γυμνό μάτι απαγορεύεται αφού μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στα μάτια.

Ειδικά τα παιδιά χρειάζονται ακόμα περισσότερη προσοχή αφού τα μάτια τους είναι ακόμη πιο ευαίσθητα.

Τα γυαλιά ηλίου όσο σκούρα κι αν είναι δεν προσφέρουν επαρκή προστασία.
defencenet



http://aneksigita-fainomena.blogspot.gr