Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Προτάσεις των τοπικών συμβούλων του "Άλλου Δρόμου" για τη λειτουργία του κυνοκομείου και την Δημοτική βιβλιοθήκη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


         Στην πόλη της Κατερίνης, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, ειδικά των σκυλιών, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα των κατοίκων, τόσο για την ίδια την αισθητική της πόλης, όσο και για την υγιεινή και την ασφάλεια των ανθρώπων αλλά και των ίδιων των ζώων.
           Ακαθαρσίες και δυσωδία στους δρόμους (που προέρχονται όμως και από ιδιόκτητα ζώα με ανεύθυνους και απαίδευτους κηδεμόνες), αγέλες αδέσποτων σκύλων, επιθέσεις σε περαστικούς διαβάτες και σε οικόσιτα και κατοικίδια ζώα, έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς και είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα.
           Μπροστά, λοιπόν, σε ένα πρόβλημα που διογκώνεται συνεχώς, έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε όλοι μας στην επίλυσή του. Το κυνοκομείο που έγινε πρόσφατα και κόστισε το ποσό των 482.000 ευρώ (ποσό υπερβολικό σε σύγκριση με αυτό που πραγματικά αξίζει) υπολειτουργεί και μάλιστα χωρίς άδεια, αλλά και χωρίς να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
           Μέσα σε αυτό στεγάζεται αριθμός ζώων πολύ μεγαλύτερος από όσο θα έπρεπε, και μάλιστα ζώα που ενώ έπρεπε να μείνουν από 10 έως 30 μέρες μέσα στο κυνοκομείο, αυτά παραμένουν έγκλειστα εκεί για χρόνια με αποτέλεσμα την ασυλοποίησή τους.
           Ένα κυνοκομείο παράνομο και αλλοπρόσαλλο, με πάρα πολλές ελλείψεις και περίεργες τακτικές, όπου όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει, παίρνει όποιο ζώο θέλει ή αφήνει όποιο ζώο δεν θέλει. Διάφορα μη αρμόδια άτομα έχουν κλειδιά του χώρου για να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στο κυνοκομείο. Και όλα αυτά με την ανοχή και τη συμφωνία (τυπική ή άτυπη) των υπευθύνων.
           Εμείς, οι τοπικοί σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας Κατερίνης του «Άλλου δρόμου», δεν μπορούμε να αδιαφορούμε μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση και θεωρούμε χρέος μας να προβούμε στις παρακάτω προτάσεις:
1)   Τον ορισμό στον δήμο Κατερίνης ενός (ενημερωμένου και ευαισθητοποιημένου) διοικητικού υπεύθυνου για τα αδέσποτα ζώα και το κυνοκομείο.
2)    Τον διορισμό τριών κτηνιάτρων από τον δήμο Κατερίνης και την άμεση ενίσχυση του εξοπλισμού για την 24ωρη λειτουργία του κτηνιατρείου μέσα στο κυνοκομείο.
3)    Τον διορισμό ενός εκπαιδευτή σκύλων και ενός υπαλλήλου για την περισυλλογή των ζώων.
4)    Τον διορισμό δύο υπαλλήλων για τη φύλαξη, τη φροντίδα και την καθαριότητα του χώρου και των ζώων.
5)    Την οργάνωση και την πλήρη ευθύνη του δήμου για τη λίστα υιοθεσιών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τη συνεχή ενημέρωση μέσω διαδικτύου και την προώθηση μιας καμπάνιας για τις υιοθεσίες ζώων, αλλά και τη στήριξη των δημοτών στην περίπτωση υιοθεσίας αδέσποτου, παρέχοντας π.χ. ο Δήμος δωρεάν τροφή για 1 ή 2 χρόνια, ή δωρεάν αρχική βασική εκπαίδευση ανάλογα με τις ανάγκες του ζώου που υιοθετείται. Μπορούμε να παρέχουμε ακόμη και έκπτωση έως 50% στον λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ, κίνητρο που θα έκανε πιο δελεαστική μια υιοθεσία. Η έκπτωση στον λογαριασμό προτάθηκε πρόσφατα προς το δημοτικό συμβούλιο από το Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας.
6)   Δημιουργία βάσης δεδομένων στον Δήμο με τα στοιχεία των όλων των αδέσποτων, αλλά και των ιδιόκτητων  ζώων και των κατόχων τους, σύμφωνα με τον νόμο 4235/14,για να είναι δυνατή η ιχνηλασιμότητά τους. Η σωστή λειτουργεία της καταγραφής και η εφαρμογή του νόμου θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εγκαταλείψεις των ζώων.
7)    Την πλήρη συμμόρφωση του κυνοκομείου και των εγκαταστάσεών του ως προς τις προδιαγραφές που χρειάζεται να πληροί, ώστε να λειτουργεί νόμιμα, αποτελεσματικά, ουσιαστικά και κατόπιν αδείας.
8)    Αυτοκίνητο του δήμου για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων.
9)    Περισυλλογή όλων των αδέσποτων ζώων του δήμου, τη στείρωση, αντιλυσσικά, τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωσή τους, αλλά και τη σήμανση των σκύλων με χρωματιστά κολάρα εντοπισμού και τσιπ, ώστε να γνωρίζουν οι ειδικοί αλλά και όλοι οι πολίτες ποια είναι εμβολιασμένα και στειρωμένα και ποια όχι από τα ζώα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Να αφήνονται ελεύθερα μετά από ορισμένο χρόνο παραμονής τους στο κυνοκομείο (10 έως 30 ημέρες το μέγιστο, όπως ορίζεται από τον νόμο, ώστε να αποφεύγεται η ασυλοποίησή τους).
10)                       Το φτιάξιμο ειδικών σκυλόσπιτων με ταΐστρες σε διάφορα σημεία (10-15) της πόλης, ώστε να βρίσκουν καταφύγιο και τροφή τα αδέσποτα ζώα, που αφήνονται ελεύθερα από τους κτηνιάτρους του κυνοκομείου μετά τη φροντίδα και τον εμβολιασμό τους. Η σίτιση των ζώων θα αποτελεί ευθύνη του δήμου αλλά και εθελοντών δημοτών.
11)                       Τη συνεχή έντυπη, ραδιοφωνική και διαδικτυακή ενημέρωση των πολιτών από τον δήμο σχετικά με τα αδέσποτα, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους  με θέματα όπως τη μη δηλητηρίαση, τη μη εγκατάλειψη, τη σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων, το πώς να συμπεριφέρονται και πώς να αντιδράσουν  όταν βρεθούν αντιμέτωποι με ένα επιθετικό σκυλί, τι να κάνουν όταν δουν ένα τραυματισμένο ζώο, πού να απευθύνονται όταν εντοπίσουν ένα μη εμβολιασμένο ζώο και άλλα τέτοιου είδους θέματα. Τη διαθεσιμότητα ενός τηλεφωνικού αριθμού που να αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα, με παράλληλη ενημέρωση στην ιστοσελίδα του δήμου.
12)                       Συνεργασία του Δήμου με τις φιλοζωικές ομάδες και άτομα.
13)                       Συνεργασία με την αστυνομία – έκκληση για εφαρμογή του νόμου και την επιβολή προστίμων.
14)                       Δημιουργία ειδικού ταμείου με εισροή από την είσπραξη των προστίμων (σύμφωνα με τον Καλλικρατικό νόμο, ο δήμος έχει δικαίωμα θέσπισης ειδικών διαταγμάτων). Είσπραξη τέλους υπέρ της μείωσης των αδέσποτων μέσω ΔΕΥΑΚ, έχει γίνει και από άλλους δήμους και το ποσό μπορεί να είναι ελάχιστο, π.χ. 10 λεπτά.
15)                       Διαρκής και τακτική λειτουργία της πενταμελούς επιτροπής με τα θέματα που απασχολούν αλλά και των ορισμό αρμοδιοτήτων στην επιτροπή, όπως τον προκαταρτικό έλεγχο των καταγγελιών, κάρτες εισόδου στο κυνοκομείο μόνο για αρμόδιους και όσους έχουν εργασία, την ενημέρωση των πολιτών με στόχο την προαγωγή της φιλοζωίας, συνεργασία με τις φιλοζωικές ομάδες.
16)                       Παραχώρηση ειδικού χώρου στις φιλοζωικές στην πλατεία για το στήσιμο περιπτέρου για αναρτήσεις φωτογραφιών, υιοθεσιών και ενημερωτικών φυλλαδίων, την ενημέρωση του κόσμου με κυτία για καταγγελίες, ενημέρωση για στειρώσεις κλπ. Την προαγωγή της υπεύθυνης φιλοζωίας στα σχολεία.
17)                       Την ανεύρεση ενός ή και παραπάνω  χώρων  από τον Δήμο για τη δημιουργία πάρκων ζώων, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν οι ιδιοκτήτες τα ζώα τους να παίξουν και να τρέξουν, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες  αλλά και δήμους της Ελλάδας.
18)                       Τέλος, σημαντικό είναι το θέμα της υγειονομικής ταφής είτε καύσης των νεκρών ζώων και όχι το πέταμά τους στα σκουπίδια.

Τα σκυλιά είναι κατοικίδια ζώα. Άρα το να είναι αδέσποτα σημαίνει πως είναι άστεγα. Και όπως δεν πρέπει να υπάρχουν άστεγοι άνθρωποι στην κοινωνία, έτσι δεν πρέπει να υπάρχουν και άστεγα κατοικίδια ζώα. Η ταυτόχρονη στείρωση όλων των παρόντων αδέσποτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστική μείωση και σταδιακή μηδένιση του αριθμού τους. Μήπως όμως κάποιοι για κάποιους λόγους προτιμούν να διαιωνίζεται αυτή η άσχημη κατάσταση;

Οι τοπικοί σύμβουλοι «Άλλος Δρόμος» για τη Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης

Τάσος Γιαμούζης
Σοφία Ελευθεριάδου

Κώστας Ζάννας  

                      

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Αφού συζητήσαμε με τη βιβλιοθηκονόμο του Δήμου και δημότες μάς έστειλαν τις προτάσεις και ιδέες τους, καταλήξαμε στα εξής επόμενα βήματα που οφείλει να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Κατερίνης:
1)    Δημιουργία τμήματος παιδικής βιβλιοθήκης σε άλλο χώρο, ανεξάρτητο από την υπάρχουσα βιβλιοθήκη. Θα μπορούσε για παράδειγμα να κατεβεί στο ισόγειο του πολιτιστικού κέντρου ΕΚΑΒΗ, στη δυτική αίθουσα στο πλάι δεξιά της εισόδου, πλησίον της παιδικής χαράς. Τα παιδικά ράφια, τραπεζάκια και βιβλία ήδη υπάρχουν. Απλώς διαμορφώνεται κατάλληλα ο χώρος και μεταφέρονται τα ήδη υπάρχοντα έπιπλα και βιβλία από τον όροφο στο ισόγειο. Βεβαίως, μπορεί να γίνει και σε άλλον ισόγειο χώρο του δήμου σε άλλο σημείο της πόλης, π.χ. Τσαλοπούλειο.
2)    Πρόσληψη 3 ή 4 ακόμα εξειδικευμένων ατόμων  (πτυχιούχων βιβλιοθηκονομίας) για την καλύτερη λειτουργία της βιβλιοθήκης και τη διεύρυνση του ωραρίου της. Η πρόσληψη μπορεί να πάρει και τη μορφή απόσπασης, μετάθεσης ή και μετάταξης υπαλλήλου που ήδη είναι διορισμένος σε άλλον φορέα ή υπηρεσία, όπου πιθανόν να πλεονάζει. Για να λειτουργούν και το τμήμα ενηλίκων και το παιδικό, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν 2 βιβλιοθηκονόμοι για κάθε τμήμα. Δεν γνωρίζουμε άλλο δήμο με τόσες χιλιάδες κατοίκους να απασχολεί μόνο έναν βιβλιοθηκονόμο στη δημοτική βιβλιοθήκη του.
3)    Δημιουργία αίθουσας που θα χρησιμοποιείται ως αναγνωστήριο. Η αίθουσα εκθέσεων που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο της βιβλιοθήκης στον όροφο και λειτουργεί σπανιότατα, ενδείκνυται ως χώρος αναγνωστηρίου για τους δημότες. Είναι ήσυχος, ζεστός, δεν θα έχει αντικείμενα ή βιβλία που να απαιτούν φύλαξη, άρα δεν θα χρειάζεται προσωπικό για τη λειτουργία του. Και, επίσης, είναι έτοιμο για να λειτουργήσει άμεσα, μιας και δεν χρειάζεται καμία προσθήκη, παρά μόνο τραπέζια και καρέκλες.
4)    Αγορά 4 τουλάχιστον ηλεκτρονικών υπολογιστών για το κοινό και άλλων 2 για το προσωπικό.
5)    Δημιουργία επιπρόσθετων ραφιών.
6)    Εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης με την αγορά καινούργιων βιβλίων, όχι μόνο των ευπώλητων.
7)    Διαφήμιση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την δημοτική βιβλιοθήκη μέσω του τύπου και του διαδικτύου.
8)    Λειτουργία του δημοτικού αναψυκτήριου στο ισόγειο του κτηρίου και εισροή των εσόδων αυτού προς όφελος της δημοτικής βιβλιοθήκης.
9)    Δημιουργία τμημάτων με ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Πρωταρχική η ανάγκη ύπαρξης αγγλικού τμήματος, αλλά και γερμανικού, γαλλικού και ιταλικού. Θα ήταν χρήσιμο, επίσης, να υπήρχε και τμήμα αλβανικής, πολωνικής, ρωσικής, τσέχικης, σλοβακικής και άλλης βιβλιογραφίας, δεδομένης και της πολυπολιτισμικότητας των κατοίκων του τόπου μας.
10)                       Αξιοποίηση προγραμμάτων  και χορηγιών από ιδρύματα και φορείς (Πολιτιστική Χορηγία, Future Library, Publica, Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κ.ά.)
11)                       Βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες δημιουργικές εκδηλώσεις και σεμινάρια στη δημοτική βιβλιοθήκη μπορούν να γίνονται με την αρωγή και τη συνεργασία προσώπων και φορέων.
12)                       Σε ένα κυτίο να μπορούν οι αναγνώστες να καταγράφουν ανώνυμα τις επιθυμίες και προτάσεις τους.
13)                       Συνεργασία και «αδελφοποίηση» με άλλες βιβλιοθήκες, είτε της Ευρώπης είτε της Αμερικής.
14)                       Πρόγραμμα 5ετίας της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη και βελτίωση της λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Οι τοπικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό «Άλλος Δρόμος» για τη Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης
Τάσος Γιαμούζης
Σοφία Ελευθεριάδου
Κώστας Ζάννας