Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σόιμπλε «μίλησε», η ώρα της αλήθειας έφτασε!

Γράφει ο Ceteris Paribus
Την «κατάλληλη στιγμή», δηλαδή πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις 12 Φεβρουαρίου και πριν το επόμενο Eurogroup, «μίλησε» ο Σόιμπλε. Για να αποδειχτεί ότι
όσα λένε όλοι οι άλλοι είναι απλώς ο θόρυβος πριν ακουστεί η φωνή του Σόιμπλε…
Στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup (EWG) θα συζητηθούν οι «ιδέες» που εμπεριέχονται σε έγγραφη θέση της γερμανικής κυβέρνησης που, ούτε λίγο ούτε πολύ, απαιτεί να επανέλθει η ελληνική πολιτική στις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και ειδικότερα στις δεσμεύσεις και τα μέτρα που περιέχονται στο περιβόητο mail Χαρδούβελη προς την τρόικα!
Ότι το έγγραφο είναι πραγματικό, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής» χθες με απάντηση «κυβερνητικών πηγών» που αρνούνται κατηγορηματικά τις γερμανικές θέσεις…
Τι «απαιτεί» το γερμανικό έγγραφο; Τα πάντα! Ιδού τα σημεία που διέρρευσαν από τα διεθνή πρακτορεία:
  • «Ο στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι απόσυρση μέτρων), που θα καλύπτει μεγάλους τομείς όπως η διοίκηση εσόδων, η φορολογία, η διοίκηση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγεία, οι συντάξεις, η κοινωνική ασφάλιση, η εκπαίδευση και η μάχη κατά της διαφθοράς».
  • Διατήρηση της τρόικας.
  • Τήρηση των δεσμεύσεων για αποπληρωμή χρεών προς ΕΚΤ, ΔΝΤ, EFSF, χώρες Ε.Ε.
  • Αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και διατήρηση των 11,5 δισ. ευρώ αδιάθετων υπολοίπων από το «πακέτο» ενίσχυσης των τραπεζών, σεβασμό της ανεξαρτησίας των φορολογικών και στατιστικών αρχών της Ελλάδας.
  • Υλοποίηση των δεσμεύσεων για πρωτογενές πλεόνασμα 3% φέτος και 4,5% από το 2016.
  • Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, περιλαμβανομένων αεροδρομίων, ΔΕΗ και λιμανιών, με στόχο έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2015.
  • Υλοποίηση των μέτρων του μέιλ Χαρδούβελη: 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, εφαρμογή σκληρών αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ευελιξία των συμβάσεων εργασίας, μη επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα.
Και καταλήγει: «Το Eurogroup χρειάζεται μια ξεκάθαρη και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα για να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που θα κρατήσουν το πρόγραμμα σε τροχιά».
Και ύστερα από αυτό το «μαστίγιο», έρχεται και ένα «καροτάκι»: «Στη βάση των παραπάνω παραμέτρων, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει και μπορούν να γίνουν περισσότερα – σε διμερή βάση καθώς και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου» αναφέρεται στο έγγραφο.
Mε λίγα λόγια: Θα κάνετε όλα όσα έκανε ο Σαμαράς, θα κάνετε όλα όσα υποσχέθηκε ο Σαμαράς με το μέιλ Χαρδούβελη, και αν τα καταφέρετε, θα κάνουμε κι εμείς κάτι για να τονωθεί η ανάπτυξη…
Πρόκειται για εντελώς νέα και από κάθε άποψη σοβαρή τροπή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η οποία θέτει την ελληνική κυβέρνηση προ του διλήμματος: είτε άμεση υποταγή (που για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ θα ισοδυναμούσε με κατάρρευση) είτε ρήξη!
Είναι φανερό ότι η Γερμανία θέλει να «κόψει» τη συζήτηση για έναν «έντιμο συμβιβασμό» ο οποίος θα εμπεριείχε σοβαρές αλλαγές ως προς το ακολουθούμενο έως σήμερα ελληνικό πρόγραμμα. Διότι προφανώς το να ενισχύεται μια τέτοια εικόνα είναι ήδη ένα αρνητικό τετελεσμένο που απειλεί να μεταδώσει με αστραπιαία ταχύτητα το ελληνικό παράδειγμα «ανταρσίας» κατά της λιτότητας σε όλο τον ευρωπαϊκό «κάμπο» – που είναι «ξερός» όσο ποτέ!
Τώρα η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί, εκτός από πολύ σθένος, πολλά περισσότερα από τις εμπνεύσεις του κ. Βαρουφάκη που στηρίζονται στο chicken game της θεωρίας των παιγνίων…
Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Και δεν φαίνεται άλλη επιλογή παρά ένα νέο ιστορικό «Όχι» στις γερμανικές απαιτήσεις. Όμως, καθώς το στάδιο των εντυπώσεων, των επικοινωνιακών χειρισμών και της «μπλόφας» τελείωσε, θα μετρήσει η ισχύς των πραγματικά διαθέσιμων «όπλων», το συγκεκριμένο σχέδιο και «αλύγιστη αποφασιστικότητα» μέχρι τέλους.

http://www.rizopoulospost.com