Κε Νταγλιούδη
Πλέον η κατασκευή της «Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου», το διαχρονικό αίτημα (πέραν 20ετιας) όχι μόνο των επιστημόνων αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μία
μουσειακή έκθεση και έναν αξιοπρεπή εργαστηριακό αποθηκευτικό χώρο οδεύει προς το τελικό στάδιο υλοποίησής του ύστερα από την ένταξη του έργου σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ 2007-2013) με φορέα υλοποίησης το ΥΠΠΟ (κατά καιρούς ΥΠΠΟΤ, ΥΠΑΙΘΠΑ, ΥΠΠΟΑ τα τέσσερα τελευταία χρόνια και νυν Υπερυπουργείο).
Για να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει "Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη", όρος πραγματικά πρωτότυπος για τα ελληνικά δεδομένα, όχι όμως ανύπαρκτος, αφού ανάλογες αποθήκες υφίστανται και σε άλλα μέρη (Ραμνούντας, Σάμος), όρος που επελέγη από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ ως βασική προϋπόθεση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (αφού ως "Μουσείο Μακρυγιάλου" δεν θα έπαιρνε ποτέ το πράσινο φως για ένταξη στο ΕΣΠΑ, σύμφωναπάλι με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ) οφείλουμε να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με τη λειτουργία του: πρόκειται για ένα χώρο όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία του ευρήματος από την ανασκαφή μέχρι και την έκθεση. Στο ισόγειο θα βρίσκεται ο εργαστηριακός και αποθηκευτικός χώρος και στον όροφο η επισκέψιμη έκθεση, χωρίς εισιτήριο για το κοινό. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα τονώσει την τοπική κοινωνία όχι μόνο σε τουριστικό-οικονομικό επίπεδο αλλά και σε πολιτιστικό σε σχέση με το Δίον και τη Βεργίνα, και με την ιδιότητα του ως επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη θα αυξηθεί η χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου ώστε να συνενωθούν ευρήματα που είναι αποσπασμένα τώρα σε τρία σημεία, στις αποθήκες μας εδώ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στις αποθήκες του Μουσείου Δίου. Έτσι θα αποκτήσουν μία ενιαία στέγη τα πολυάριθμα και τεράστιας από αρχαιολογική άποψη σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα της βόρειας Πιερίας, τα οποία χρονολογούνται από την από τα νεολιθικά χρόνια (μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακαλυφθεί παλαιολιθικά ευρήματα στην περιοχή μας) μέχρι και τα βυζαντινά. Έτσι όχι μόνο ο κόσμος της βόρειας Πιερίας αλλά και κάθε επισκέπτης θα μπορεί να τα θαυμάσει, ενώ ταυτόχρονα οι μελετητές - επιστήμονες θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους και να βγάλουν τη βόρεια Πιερία έξω από τα στενά όρια του νομού.
Σήμερα δικαιώνονται οι προσπάθειες και του πρώην δημάρχου Μεθώνης, Κ. Αβραμίδη, του βουλευτή κ. Κουκοδήμου και της πρώην βουλευτή κ. Μίχου, οι οποίοι το είχαν πάρει προσωπικά το ζήτημα και με τις ενέργειές τους αναδείχτηκε και έφτασε στην σημερινή μορφή . Αλλά τόσο ο πρώην δήμαρχος Πύδνας- Κολινδρού κ. Πολύζος όσο και ο νυν Δήμαρχος Κ. Λαγδάρης τόσο εγγράφως αλλά και με την παρουσία του διεκδίκησε με θετική έκβαση εκ του αποτελέσματος το αυτονόητο για την τοπική κοινωνία.
Ως εκ τούτο θεωρώ ετεροχρονισμένη και θέλω να πιστεύω καλοπροαίρετη την δημοσίευση σας και είμαι στην διάθεση σας όσον άφορα διευκρινίσεις ώστε να αποφευχθούν οι δημοσιεύσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και έμμεσα δρομολογούν τον αναγνώστη σε ατοπήματα.
Επίσης κλείνοντας να τονίσω ότι θέματα τόσο ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας δεν πρέπει ναγίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν, αλλά στα πρότυπα ενός υγιήπαραγωγικού και με θεμιτά μέσα διάλογου να πετύχουμε έννομα αποτελέσματα. Ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή, και έπειτα από τις διαβεβαιώσεις των εκλεγμένων βουλευτών τηςκυβέρνηση , στο χέρι όλων είναι να προσπαθήσουμε για ο, τι καλύτερο, μα πάνω απ' όλα να απαιτήσουμε την άμεση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των αρχαίων της βόρειας Πιερίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που με ανήθικους τρόπους και τεχνικές οι έχοντες την εξουσία προσπαθούν να να μας τα στερήσουν.
ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ