Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ: «HOME?, ΤΟ ΜΙΚΡΟ-ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ. ΜΙΑ ‘ΖΩΝΤΑΝΗ’ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

Το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
με χαρά σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης

ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ: «HOME?, ΤΟ ΜΙΚΡΟ-ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ. ΜΙΑ ‘ΖΩΝΤΑΝΗ’ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»
την Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015, ώρα 20:00

 Πού θα ήθελες να ζεις;
Πώς είναι ο χώρος των ονείρων σου;
Πού αισθάνεσαι ευτυχία, χαρά, αυτοπεποίθηση;
Μπορείς να φτιάξεις ο,τιδήποτε ονειρεύεσαι!
Η ομάδα «Εν Δυνάμει», που αποτελείται από νέους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, που επιθυμούν να παραμείνουν ανήσυχοι, ενεργοί και ευαίσθητοι σε διαρκή μετακίνηση μεταξύ των τεχνών, και την οποία έχουμε γνωρίσει πιο εκτεταμένα μέσα από την επιτυχημένη παράσταση «Ο Άνθρωπος-Ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα», ξεκίνησε το «Home? Το μικρό-μικρό σπίτι» ως μια συλλογική δημιουργία.
Η εικαστική πορεία ξεκίνησε με προσωπικές συνεντεύξεις των μελών της ομάδας για το «σπίτι» των ονείρων τους, με συζητήσεις, ιδέες, σκέψεις και κείμενα για το «σπίτι» που μέσα σ' αυτό θα ήθελαν να ζουν. Συνεχίστηκε με την κατασκευή μακέτας και εφαρμογή της σε φυσικό χώρο και μέγεθος, με το δωμάτιο σε πραγματικό χώρο ακριβώς όπως το έχει φανταστεί ο κάθε δημιουργός. Η κινηματογραφική ομάδα με ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό κατέγραψε την πρώτη επαφή του καλλιτέχνη με το χώρο του σε τρισδιάστατο βίντεο. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις της φωτογραφικής ομάδας σε περισσότερα από 50 σπίτια, όπου καταγράφηκαν λεπτομέρειες που αποτυπώνουν  την «διαφορετικότητα», όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους κατοίκους των σπιτιών και τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Έτσι, όλα εξελίχθηκαν μέσα από τη δυναμική  της ομάδας ‘Εν Δυνάμει’ σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά υποψιάστηκαν και οι ίδιοι. Η εικαστική πρόταση στο σύνολό της υιοθετήθηκε από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα και πρόκειται να εκτεθεί στο χώρο του μουσείου από τις 29 Ιανουαρίου ως 8 Φεβρουαρίου.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Θούλη Μισιρλόγλου, που σημειώνει: «Οι ‘Εν Δυνάμει’ καλλιτέχνες αναδιοργανώνουν διαρκώς το βιωματικό μας χώρο. Tο συγκεκριμένο εγχείρημα θέτει ουσιαστικά ερωτήματα γύρω από το θέμα κατασκευής του εαυτού, βάζει δηλ. θέματα ταυτότητας σε ένα πλαίσιο πολύ ευρύτερο από τα συμβατικά όρια της σύγχρονης τέχνης, της πολιτισμικής θεωρίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Αν η σύγχρονη τέχνη είναι το όχημα για διαφορετικές εμπειρίες του κόσμου, το project “Home? το μικρό-μικρό σπίτι” φέρνει στην επιφάνεια καλά κρυμμένες επιθυμίες, ανοίγει το δρόμο του ονείρου και αποκαλύπτει τη σχέση αγάπης που ενυπάρχει στους χώρους που κατοικούμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, εμπλουτίζει σημαντικά το περιβάλλον της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρόσληψής της, όχι μόνο με αγάπη, αλλά και επιθυμία
Η πραγματικότητα που δημιουργούν οι ‘Εν Δυνάμει’ γεννά αληθινά όνειρα, όπως αυτό που περιγράφει η επιστημονική σύμβουλος του project, Πωλίνα Γιωλτζόγλου: "Το βράδυ το ονειρεύτηκα, το μικρό-μικρό σπίτι, το σπίτι μου. Σαν μία μυρωδιά  που κάπως κάτι σου θυμίζει, εγείρει τη φαντασία και σε αναστατώνει, αλλά και σου προκαλεί αγωνία όπως κάθε καινούργιο και άγνωστο. Ονειρεύτηκα παιδιά που τα σπίτια τους είναι άλλα σπίτια. Που τα παιδιά είναι άλλα παιδιά. Που η φαντασία τους δεν είναι δειλή όπως η δική μου. Που τολμήσανε να κοιμηθούν σε ιπτάμενα χαλιά, να γίνουν ακροβάτες σε κόκκινο τσίρκο. Που γκρεμίσανε τοίχους για να φωλιάσουνε τα άγρια ζώα του δάσους στην κουβέρτα τους. Έτσι, για να μετατρέπεται το φευγιό της φαντασίας σε ύλη."
Μέσα από την έκθεση και τα αντικείμενά της, αλλά και ένα πυκνό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που θα ανακοινωθεί σύντομα, το κοινό προσκαλείται στο πρωτότυπο αυτό εγχείρημα των ‘Εν Δυνάμει’ και των φίλων τους, για να μεγαλώσει ο χώρος των ονείρων μας!

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Εικαστική επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου
Υπεύθυνοι εικαστικού εργαστηρίου-Σκηνογραφική εφαρμογή εικαστικής εγκατάστασης: Richard Anthony - Μαρία Καβαλιώτη
Κινηματογράφηση-βιντεοπροβολές: Δημήτρης Ζάχος
Σχεδιασμός 3D, ψηφιακή εγκατάσταση: Μπάμπης Βενετόπουλος
Σχεδιασμός Οπτικής Επικοινωνίας: Ιωάννης Εργελετζής
Κείμενα-Σύνθεση: Ελένη Ευθυμίου
Σχεδιασμός ήχου: Οδυσσέας Γκάλιος
Υπεύθυνη φωτογραφικού υλικού: Ευαγγελίνα Καριοφύλλη
Φωτογράφιση Making of: Λάμπρος Φλιούκας
Οργάνωση Παραγωγής: Κώστας Ιορδάνου
Επιστημονική Σύμβουλος: Πωλίνα Γιωλτζόγλου
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Κολλιοπούλου
Bοηθός παραγωγής: Κάριν Καζεπίδου
Ειδικές Κατασκευές: Laura Anna Lucas