Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ανακοίνωση της ΕΣΑΠ

Οι αναγνώστες της επιστολής που εξέδωσε η ΕΟΠΕ την Κυριακή 4 Ιανουαρίου για το θέμα του Σταύρου Κασαμπαλή με βασικούς αποδέκτες την ΕΣΑΠ, τον M.Γ.Σ.Εθνικό Αλεξανδρούπολης και τον προπονητή Σάκη Μουστακίδη έχουν μείνει έκπληκτοι από το επίπεδο της φρασεολογίας και των χαρακτηρισμών που «εκτοξεύονται» κυρίως κατά της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος Volleyleague ΟΠΑΠ.

Θλίβονται επειδή η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκδόθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και αποτελεί σημείο αναφοράς για το πως η υπερκείμενη αρχή του αθλήματος στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται την ΕΣΑΠ και τη λειτουργία του επαγγελματικού βόλεϊ.

Η ΕΣΑΠ δεν πρόκειται να απαντήσει στη συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΕΟΠΕ, αφενός διότι θεωρούμε ότι το, επί της ουσίας, θέμα που αφορά στην κλήση του Κασαμπαλή στην προετοιμασία και τους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας και με όσα έχουν ήδη δει το "φως της δημοσιότητας" έχει , πλέον, εξαντληθεί και αφετέρου διότι σεβόμαστε το άθλημα που υπηρετούμε και δεν θέλουμε να ταλαιπωρείται κι άλλο.

Οφείλουμε όμως ως ο φορέας του επαγγελματικού βόλεϊ στην Ελλάδα να πάρουμε θέση απέναντι σε μία επιχειρούμενη και άνευ προηγουμένου θεσμική εκτροπή, πρωτοφανή, όχι μόνον για το βόλεϊ, αλλά για τα αθλητικά δρώμενα, γενικότερα.

Με αφορμή το πρόβλημα που αφορούσε την άδεια ενός επίλεκτου αθλητή για να αγωνιστεί με την ομάδα του (M.Γ.Σ.Εθνικός Αλεξανδρούπολης) στο πρωτάθλημα της Volleyleague και για το οποίο ο φίλαθλος κόσμος έχει ήδη διαμορφώσει άποψη, η ΕΟΠΕ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την ΕΣΑΠ ως «μαγαζάκι μικροσυμφερόντων».

Η ΕΟΠΕ με τον πλέον επίσημο τρόπο εξέφρασε τις πραγματικές της "θέσεις" για το μέλλον του ελληνικού αμειβόμενου βόλεϊ και την άποψη που έχει για την ΕΣΑΠ.

Με τέτοιες συμπεριφορές κανένας δεν προχώρησε μπροστά. Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται ειδικά στους δύσκολους καιρούς για τον αθλητισμό και τον τόπο μας γενικότερα.
 
Ο σεβασμός δεν εκπορεύεται από το αξιώματα αλλά από τις προσωπικότητες και τα έργα. Οι ηγεσίες πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν.

Επίσης, μας κάνει εντύπωση που γίνεται λόγος για επανεξέταση του αυτοδιοίκητου της ΕΣΑΠ, όταν αυτό προβλέπεται ρητά στον ίδιο τον αθλητικό νόμο.

Η ΕΣΑΠ έχει ανάγκη από καλόπιστους συνεργάτες και δημιουργικούς συνομιλητές με σκοπό την αναγέννηση του ελληνικού βόλεϊ, πάντα σε συνεργασία με μία ομοσπονδία, που θα έχει όραμα, πλάνο και θετική σκέψη.
 
Δεν μπορεί όμως σε καμμιά περίπτωση να γίνεται δέκτης απειλών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών.

Μέχρι «χθες» η ΕΟΠΕ καλούσε την ΕΣΑΠ για συνεργασία σε όλα τα θέματα , με αποκορύφωμα την ιστορική τριμερή συμφωνία των δύο φορέων με τον ΠΑΣΑΠ για διευθέτηση των οφειλών και την αδειοδότηση. "Αίφνις" σήμερα η ΕΟΠΕ «ανακάλυψε» πως η ΕΣΑΠ είναι «μαγαζάκι μικροσυμφερόντων».

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν ενώ και η ίδια η ΕΟΠΕ γνωρίζει πως η Α1 ανδρών ήταν και θα παραμείνει η «βιτρίνα» του ελληνικού βόλεϊ και πως η ΕΣΑΠ είναι ένας οργανισμός φερέγγυος, αξιόπιστος, οικονομικά ανεξάρτητος και διοργανώνει επιτυχημένα και ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και Λιγκ Καπ, με τηλεοπτική στέγη και χορηγούς.

Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άθλημα τα οποία κατανοούμε και είμαστε αρωγοί ώστε να βρεθούν λύσεις, όμως, με μια βασική προϋπόθεση. Να μας επιτρέψετε να έχουμε την άποψη μας... ειδικότερα για θέματα που αφορούν το Πρωτάθλημα της Volleyleague που διοργανώνουμε. Θέλουμε να υπηρετούμε το άθλημα πέρα από σκοπιμότητες, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που έχει ο χώρος μας και τα οποία καθημερινά προσπαθούμε να επιλύουμε.

Στην κατεύθυνση αυτή σας θέλουμε αρωγούς ως ομοσπονδία, ενός αθλήματος που ουδέποτε έχει δώσει μέχρι σήμερα αφορμή για αρνητικά και δυσφημιστικά γεγονότα, όπως δυστυχώς υπήρξε ο αγώνας "παρωδία" του περασμένου Σαββάτου μεταξύ του Α.Ο.Φοίνικα Σύρου και του Μ.Γ.Σ.Εθνικού Αλεξανδρούπολης.
 
Ταυτόχρονα όμως ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλει το έργο μας, την τιμή και υπόληψη όλων των ανθρώπων που συγκροτούν το επαγγελματικό βόλεϊ.