Πρωτοβουλία για την Παροχή Καθοδήγησης Αποφοίτων και Επιχειρηματικότητα – Transnational Initiative for Guidance of Graduated and Entrepreneurship» με ακρωνύμιο «TRIGGER» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 στο Ξενοδοχείο Domotel Les Lazaristes, Κολοκοτρώνη 16, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη.
Στην εκδήλωση, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Γ. Ορφανός, ο οποίος τόνισε ότι το ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο έργο TRIGGER στοχεύει στην καθοδήγηση των νέων αποφοίτων στην επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, όπου η ανεργία στους νέους αποφοίτους ξεπερνάει το 50%, ενώ η τόνωση της επιχειρηματικότητας αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας. Μέσω του εναρκτήριου συνεδρίου του έργου TRIGGER αλλά και της υλοποίησης των δράσεων αυτού, επιχειρείται η συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην καθοδήγηση στην αυτοαπασχόληση, δείχνοντας στους νέους ανθρώπους ότι υπάρχει και ο δρόμος της ιδιωτικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Χαιρετισμό και καλωσόρισμα στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δρ Κ. Λουφάκης, ο οποίος ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο πρόβλημα "διαρροής εγκεφάλων" από τη χώρα, τονίζοντας ως άμεση προτεραιότητα την ουσιαστική και αποτελεσματική διασύνδεση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις.
Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης, η κα Ο. Τσακλίδου, ως εκπρόσωπος της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του Ε.Π. Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013", η οποία αναλυτικά αναφέρθηκε στο στόχο των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας για καλά σχεδιασμένα έργα και στέρεες συνεργασίες, καθώς και στο στρατηγικό στόχο της νέας προγραμματικής περιόδου για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη για την επίτευξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.
Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο κ. Κ. Zhelyazkov, εκπρόσωπος της Ένωσης Βουλγάρικων Βιομηχανιών, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσκλήσεις της Βουλγάρικης Βιομηχανίας από το 2009 έως και σήμερα, αλλά και στον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Την εκδήλωση τίμησαν με τις πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες και παρουσιάσεις τους (με σειρά παρουσίασης) οι εξής: κ. Α. Ζαφειρίδης, Στέλεχος Τμήματος Προγραμματισμού Περιφερειακής Ανάπτυξης του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του έργου TRIGGER για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της διασυνοριακής περιοχής στην αγορά εργασίας και την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργειών, ο καθηγητής Π. Κετικίδης και αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του CITY College, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο του Τριπλού Έλικα για τη διασύνδεση πανεπιστημίου και αγοράς & την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, η κα Ρ. Τσιότσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Marketing Υπηρεσιών, Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία μίλησε για τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις και τέλος, από τον επιχειρηματικό κόσμο, ο Δρ O. Παπαδόπουλος, Συνιδρυτής της εταιρίας Τεχνοβλαστού του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» - Syndesis ΕΠΕ, ο οποίος αναφέρθηκε σχετικά με την έρευνα ως προϋπόθεση δημιουργίας καινοτόμων Start Ups, παρουσιάζοντας το μοντέλο των εταιρειών Τεχνοβλαστών (Spin-Off).
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε κύκλος ερωταπαντήσεων του κοινού με τους εξειδικευμένους ομιλητές, ενώ δοθήκανε σε όσους επιθυμούσαν, βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες από την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και μέλη του Συνδέσμου.
Για περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση και για τις παρουσιάσεις των εισηγητών μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου www.thetrigger.eu.