Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

Απλήρωτες παραμένουν εδώ και τέσσερις μήνες οι καθαρίστριες που εργάζονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου, στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, ενώ αποτελεί συνηθισμένη πρακτική από την πλευρά των αρμόδιων να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση των δεδουλευμένων, παράλληλα οι εργαζόμενοι, με τις συμβάσεις που υπογράφουν, βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία.
Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών, η εγκατάλειψη κάθε έννοιας μόνιμης σταθερής εργασίας, η προώθηση της δουλειάς με το κομμάτι (αίθουσες),  η εντατικοποίηση και οι εξευτελιστικές αμοιβές, αποτελούν στοιχείο υποβάθμισης της ίδιας της σχολικής υγείας. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στην αγορά καθαριστικών και απολυμαντικών.
Για την κατάσταση αυτή, ευθύνεται η ακολουθούμενη αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους  Δήμους χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων, έχει στόχο, τα εκατοντάδες κονδύλια της καθαριότητας να περάσουν στα χέρια των εργολάβων.
Σοβαρές όμως είναι οι ευθύνες που έχει και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου, που διαχειρίζεται αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
1. Για να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα στις καθαρίστριες των σχολείων και να εξασφαλιστεί η τακτική πλέον μισθοδοσία τους;
2. Για να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και  αύξηση των αποδοχών τους αφού δουλεύουν με μεροκάματα πείνας και είναι απόλυτα αναγκαίες για να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία .
.

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου