Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Από την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει μαζί με το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές
Εκδόσεις Κρήτης. Κάθε εβδομάδα θα δίνεται και ένας τόμος από το μοναδικό έργο της θυελλώδους ζωής και του πολυσήμαντου έργου του οικουμενικού συνθέτη της Ρωμιοσύνης.
Πρόκειται για το έργο «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου», που θα κυκλοφορήσει σε 3 τόμους και το έργο «Το Χρέος», που θα κυκλοφορήσει σε 4 τόμους, τα οποία αποτελούν μαζί την ολοκληρωμένη βιογραφία που ξεκίνησε να γράφει ο ίδιος ο Θεοδωράκης από το 1985, σε ηλικία 60 ετών.
Στους «Δρόμους του Αρχάγγελου» ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει μια κατάδυση στον χρόνο και τις μνήμες του και αφηγείται τα γεγονότα και τα συναισθήματα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του και καθόρισαν την καλλιτεχνική και πολιτική πορεία του. Ζει τα παιδικά του χρόνια περιπλανώμενος στις διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στη διάρκεια της εφηβείας, αποφασίζει να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη μουσική. Αρχίζει να συνθέτει, ενώ βρίσκει ένα άλλο σημαντικό στήριγμα, την ποίηση. Εκείνα τα χρόνια ανακαλύπτει και τον Μαρξισμό. Οργανώνεται στην Αντίσταση εναντίον των κατακτητών. Κυνηγημένος, διαφεύγει στην Αθήνα όπου το 1943 οργανώνεται στο ΕΑΜ. Φοιτά στη Νομική, ενώ γράφεται και στο Ωδείο Αθηνών. Συμμετέχει στα Δεκεμβριανά, τραυματίζεται σοβαρά, ζει στη συνέχεια το κυνηγητό των αριστερών στον Εμφύλιο, εξορίζεται στην Ικαρία και τη Μακρόνησο. Μέσα στα βασανιστήρια και την ταπείνωση, συνεχίζει να συνθέτει μουσική, καθώς και το όραμά του για το δημοκρατικό πολιτικό μέλλον της Ελλάδας.
«Το Χρέος» χωρίζεται σε 4 θεματικές ενότητες. Ο τόμος Α' («Η Αντίσταση», 1967-1970) αποτελείται από τα ημερολόγια του Μίκη Θεοδωράκη όπου καταγράφει το χρονικό της παρανομίας, της σύλληψης, της φυλάκισης και της εξορίας του.
Οι τόμοι Β' – Γ' («Η Ανάλυση») περιέχουν κείμενα ιδεολογικού, κομματικού και αγωνιστικού χαρακτήρα, συνεντεύξεις, επιστολές, άρθρα κ.λπ., όλα εργαλεία της αντιστασιακής του δράσης για την ανατροπή της δικτατορίας (1968-1974). Η αφήγηση επεκτείνεται μέχρι το 1996, με σύγχρονες πολιτικές αναλύσεις.
Ο Τόμος Δ' («Η Δημιουργία», 1967-1974) περιλαμβάνει ημερολόγια από την περίοδο της παρανομίας μέχρι και την έξοδό του από το Στρατόπεδο του Ωρωπού, κείμενα που στοιχειοθετούν το «καλλιτεχνικό πιστεύω» του και Παραρτήματα – στο πρώτο, οι στίχοι που μελοποίησε κατά την περίοδο της παρανομίας μέχρι και τη φυγή του από τον Ωρωπό την άνοιξη του 1970, και στο δεύτερο ο κατάλογος των συναυλιών του ανά την υφήλιο από το 1971 έως το 1974.

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει μαζί με το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ το βιβλίο «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου – τόμος Α'».