Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ο άραβας πρίγκιπας κι ο Μηταράκης σε ρόλο…. Τσάκα!

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Τα τελευταία 24ωρα μια «είδηση» εμφανίστηκε ταυτόχρονα σε διάφορα μέσα, φιλικά προς την κυβέρνηση.  Η «είδηση» λέει πως τοLagonisi Resort  είναι μία από τις επενδύσεις που
ενδιαφέρουν το Σαουδάραβα πρίγκιπα, Αουαλιντ Μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.  Σε μια προσπάθεια εμφάνισης «επενδυτικού ενθουσιασμού»,   το θέμα  το «έδινε» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μετά από ταξίδι του στο Ριάντ. Μάλιστα, διανθιζόταν και με  εκτενείς  αναφορές στις δραστηριότητες του πρίγκιπα και γινόταν ειδική μνεία  στην πρόθεσή του να «φέρει» στην Ελλάδα τη διάσημη αλυσίδα ξενοδοχείων Four Seasons αλλά και την αλυσίδα Ruffles Resort. Πολύ καλό, για να είναι αληθινό!
Ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες. Η  αξιοπιστία του πρίγκιπα βρίσκεται στο ναδίρ μετά από δικαστική ήττα που υπέστη μόλις προχθές,  σε διαμάχη του είχε με το περιοδικό Forbes. Το πρόβλημα προέκυψε τον Ιούλιο του 2013, όταν το περιοδικό Forbes στην ετήσια κατάταξη των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο, δήλωσε πως η «αξία»  του πρίγκιπα είναι 20 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή 9,6 δισεκατομμύρια λίρες λιγότερο από αυτό που ισχυριζόταν ο ίδιος. Αυτό συνέβη λόγω του ότι το περιοδικό δεν υπολόγισε τα έσοδα από την εταιρία Kingdom Holding’s, καθώς υπήρχαν υποψίες πως τα στοιχεία  δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά περιουσιακά δεδομένα  του πρίγκιπα, ο οποίος φαίνεται να έχει εμμονή με την θέση του στην λίστα και έκανε τα πάντα για να ανέβει πιο ψηλά στην κατάταξη!
Φαίνεται πως ο πρίγκιπας εκτός από την εμμονή του με τη λίστα Forbes,  έχει ως χόμπι να «δουλεύει» την ελληνική κυβέρνηση. Το 2013 είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για επενδύσεις. Χειραψίες, χαμόγελα αλλά από «πίτα» τίποτα. Φέτος ήρθε στην Ελούντα της Κρήτης για διακοπές και  τον υποδέχθηκε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αλλά και πάλι τους είχε όλους στο…. περίμενε. Τώρα πήγε ο Μηταράκης στο Ριάντ και γύρισε…. τροπαιοφόρος. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει κι έτσι ήθελε να μας κάνει να πιστέψουμε. Αλλά όπως λέει αξιόπιστη πηγή μου στον αραβικό κόσμο: «Αμ δεν τον ξέρετε τον Waleed…  άμα βάλει φράγκο εμένα να μου γράψετε!».
Επειδή όπως δείχνουν τα πράγματα έχουμε μια επανάληψη του φαινομένου «Τσάκας» καλό θα ήταν να τον «μαζέψουν» τον Μηταράκη,  καθότι δεν εκθέτει τον εαυτό του αλλά τη χώρα και μάλιστα σε μια δύσκολη στιγμή της.
Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν αμφισβητώ πως  ο πρίγκιπας έχει λεφτά. Όπως δεν αμφισβητώ και τις καλές προθέσεις του Μηταράκη. Αυτό που λείπει είναι η σοβαρότητα της προσέγγισης και για αυτό άλλωστε δεν έκλεισε μέχρι σήμερα κανένα σπουδαίο deal. Κάθε φορά το άγχος είναι πρωτίστως «επικοινωνιακό». Οι υπουργοί ενδιαφέρονται όχι για την ουσία, αλλά για τις …. φωτοβολίδες.  Τώρα  ήταν το δημοσίευμα της «Ημερησίας», χθες ήταν άλλα αντίστοιχα δημοσιεύματα που έβλεπαν πακτωλούς πετροδολαρίων. Το γιατί η «Ημερησία» δεν το έψαξε παραπάνω είναι άλλης τάξης ζήτημα και δεν θα ανοίξω σήμερα συζήτηση για την σοβαρότητα των ελληνικών media.  Ο κοινός παρονομαστής όμως είναι μια  εικόνα που αδικεί τη χώρα και μας γυρίζει σαράντα χρόνια πίσω. Τότε που ο Βουτσάς σαν «ξυπόλητος πρίγκιπας» και φορώντας κελεμπία,  μοίραζε ρολόγια….
ΥΓ:  Αν ο κ. Μηταράκης θέλει να εμφανίσει έργο και επιτυχίες στον τομέα των επενδύσεων,  καλό θα ήταν να ξεκινήσει από τα βασικά και στοιχειώδη. Ας διαβάζει που και που το Forbes… 

http://www.rizopoulospost.com