Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΔΙΝΕΙ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση της νόσου δίνει τουλάχιστον 20 χρόνια ζωής στις γυναίκες που χτυπιούνται από καρκίνο του μαστού!

Αυτό υποστήριξε ο Αμερικανοσουηδός διάσημος καθηγητής ακτινολογίας Δρ  LaszloTabar,  στα Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα  που οργάνωσε στην Αθήνα  η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.
«Όταν ο καρκίνος του μαστού  εντοπιστεί σε «baby» στάδιο, σε μέγεθος κάτω από 1 cm, τότε η 20ετής επιβίωση των γυναικών φθάνει το 98%»,τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ  Tabar  και πρόσθεσε   «οι γυναίκες αυτές,  που ο καρκίνος του μαστού τους βρέθηκε σε αυτό το μέγεθος,  μπορεί συχνά να μην χρειασθεί να υποβληθούν  σε συμπληρωματική ακτινοθεραπεία, ή σε χημειοθεραπεία».


Την άποψη του αυτή ο Δρ LaszloTabar, στηρίζει στα ευρήματα του υλικού  που έχει συλλέξει για 35χρόνια και αφορά χιλιάδες γυναίκες. Οι συμμετέχοντες επίσης ενημερώθηκαν για τη νέα  μέθοδο ταξινόμησης του καρκίνου του μαστού που υπέβαλλε στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.  Η κατάταξη αυτή βασίζεται στον τόπο προέλευσης του καρκίνου του μαστού, η οποία ή προέρχεται από τους γαλακτοφόρους πόρους (πορογενές αδενοκαρκίνωμα-DAB), ή από τις κυψελίδες του μαζικού αδένα (κυψελιδικό αδενοκαρκίνωμα-ΑAB) 
Οι καρκίνοι που προέρχονται από τις κυψελίδες είναι αυτοί που δεν χρειάζονται συμπληρωματική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, εφόσον είναι κάτω από 1 εκ.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΩΝ

Ο διάσημος Καθηγητής έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη  προσαρμογής  της τεχνικής της παθολογοανατομικής εξέτασης στη νέα  κατάσταση που δημιουργείται, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με τη χρήση σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών. Προτείνει τη χρησιμοποίηση  μεγάλων τομών στην ιστολογική τεχνική, για να μπορεί να γίνει σύγκριση των παθολογοανατομικών ευρημάτων  με τα   απεικονιστικά.  
Παράλληλα τόνισε, την ανάγκη  εκσυγχρονισμού της ορολογίας η οποία σήμερα βασίζεται , στην περίοδο πριν  από την εποχή της έγκαιρής εντόπισης.
Στην παρέμβαση της Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίαςκ. Λυδίας  Ιωαννίδου-Μουζάκα, η οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν είναι δυνατόν να εξοπλίσει τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια με νέα μηχανήματα, ο ΔρTabarαπάντησε λέγοντας  « σε όλο τον κόσμο, --συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- ξοδεύονται  πολλά χρήματα για πολύ ακριβές υπερθεραπείες για μικρούς καρκίνους, με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, αντί να υποστηρίζεται η έγκαιρη διάγνωση  σε υψηλού επιπέδου Κέντρα Μαστού και εκσυγχρονισμένα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια.  Η κατάλληλη απεικόνιση   και η σύγχρονή  ιστολογική κατάταξη θα βοηθήσει για την επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισης εξατομικευμένα για κάθε ασθενή. Παράλληλα θαπαρέχει και ακριβή πρόβλεψη   για τη μακροχρόνια επιβίωσης της ασθενούς.  Αυτό παράλληλα θα διευκόλυνε   την    επικοινωνία  μεταξύ των ιατρών των διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού».
Ο διάσημος καθηγητής ακόμη διευκρίνισε πως η μαστεκτομή  θα παραμείνει πάντα μία από τις χειρουργικές επιλογές αφού κάποιοι καρκίνοι  είναι πολυεστιακοί ή διάχυτοι.
Ο  Δρ Tabarένθερμα υποστήριξε πως   με τον καρκίνο του μαστού θα πρέπει να ασχολούνται μόνον όσοι είναι εξειδικευμένοι σ’ αυτόν και μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής της γυναίκας. Αυτό επιτυγχάνεται με εξειδίκευση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των μελών της ιατρικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένων και των  τεχνολόγων   της  μαστογραφίας.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αδελφική σχέση που έχει, κατά την άποψη του,  ο καρκίνος του μαστού με τον καρκίνο του προστάτηκαι συνέστησε κατά τη λήψη του ιστορικού από τη γυναίκα για την κληρονομικότητα, να γίνεται διερεύνηση όχι  μόνον για τα άτομα με καρκίνο του μαστού , αλλά αν υπάρχουν και άτομα με καρκίνο του προστάτη.
Χαιρετισμό στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα απεύθυνε η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατερίνα Παπακώστα , η οποία εξήρε το μακροχρόνιο έργο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας στο κοινωνικό σύνολο.
Παράλληλα η υφυπουργός παρέδωσε τα Πιστοποιητικά Σπουδών σε όσους πέτυχαν στις εξετάσεις της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας στο προηγούμενο Ακαδημαϊκό έτος.
Τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα παρακολούθησαν  περίπου 100 Έλληνες ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων  που ασχολούνται με τον μαστό.