Με σημερινή επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση, η Διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος–ΣΕΒΕ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
ακόμα μια φορά για τη μειωμένη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα των ελληνικών παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ζητώντας την άμεση προσωρινή αναστολή της νέας διαδικασίας ελέγχου οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την επιστροφή φόρου.
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκος Λουφάκης αναφέρεται στις προσδοκίες που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών στις εξαγωγικές επιχειρήσεις για οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των καθυστερήσεων στην επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ ώστε ο χρόνος επιστροφής να συγκλίνει με αυτόν στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και να δοθεί ανάσα στη ρευστότητα, με πιο πρόσφατη την Απόφαση επιτάχυνσης της επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης (ΠΟΛ. 1212/26-09-2014), η οποία είναι θετική και στο πλαίσιο σχετικών αιτημάτων του Συνδέσμου. Την εφαρμογή ωστόσο των όποιων νέων μέτρων μπλοκάρουν άλλες διαδικασίες που συνιστούν πισωγύρισμα στη δημόσια διοίκηση, προκαλώντας γραφειοκρατία και αντίστοιχα διαμαρτυρίες και προβλήματα τόσο στους φορολογούμενους όσο και στο Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τη νέα διαδικασία που βάσει σχετικού νόμου εφαρμόστηκε από 11.09.14, σύμφωνα με την οποία οι επιστροφές φόρου πρέπει να ελέγχονται από τις ΔΟΥ μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και να γίνονται αυτόματοι συμψηφισμοί ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στην πράξη όμως διαπιστώνεται ότι οι εμπλεκόμενοι, ΓΓΔΕ και ΓΓΠΣ, ΚΕΑΟ και ασφαλιστικά ταμεία, δεν είχαν την ετοιμότητα για την εφαρμογή του νέου μέτρου με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να καθυστερεί σημαντικά. Φθάσαμε έτσι στο παράδοξο, σήμερα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις επιχειρήσεις, να έχουν σταλεί από τις ΔΟΥ στις επιχειρήσεις ατομικές ειδοποιήσεις για επιστροφή φόρου και αυτές να μη μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα που τόσο έχουν ανάγκη (για μισθοδοσία, άλλες υποχρεώσεις στο δημόσιο, προς τρίτους, κ.λ.π.), αλλά η καταβολή ή ο συμψηφισμός να μεταφέρεται για το μέλλον σε διάστημα μάλιστα δύο και πλέον μηνών.
Ο ΣΕΒΕ ζητά άμεση προσωρινή αναστολή της νέας διαδικασίας μέχρι να ετοιμαστούν πλήρως με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων όλα τα δεδομένα και τα μηχανογραφικά συστήματα και να διασφαλισθεί η συμβατότητα αυτών, ώστε οι διασταυρώσεις και αντίστοιχα ο συμψηφισμός να γίνονται αυτόματα και ηλεκτρονικά, χωρίς καθυστέρηση. Παράλληλα ζητά να ενημερωθεί από το ΥΠΟΙΚ για το πότε θα αρχίσει πραγματικά να εφαρμόζεται η ΠΟΛ 1212/26-09-2014 και θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του προβλεπόμενου σε αυτή καταλόγου, ώστε κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, με την υποβολή του αιτήματος επιστροφής, να γνωρίζει αν συμπεριλαμβάνεται ή όχι σε αυτόν και συνακόλουθα την ακολουθητέα διαδικασία και κατά το δυνατό τον χρόνο επιστροφής.