Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

11 τροφές με τις οποίες αντιμετωπίζουμε το άγχος και το στρες

Το άγχος επηρεάζει περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες, οι οποίοι αποτελούν το 18% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα σχεδόν το 30% των
Αμερικανών ενηλίκων σε κάποια στιγμή της ζωής θα εμφανίσουν διαταραχές άγχους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παλεύουν με το άγχος και παίρνουν φάρμακα προκειμένου να το διαχειριστούν. Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με 13 τρόφιμα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άγχους.
1. Στρείδια
Έρευνα έχει συσχετίσει την ανισορροπία μεταξύ του ψευδαργύρου και του χαλκού σε σχέση με το άγχος. Ο αυξημένος χαλκός με μειωμένο ψευδάργυρο μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα του άγχους. Τα στρείδια περιέχουν ψευδάργυρο. Αυτή η εξαιρετική υπερτροφή της θάλασσας, βοηθάει στην εξισορρόπηση των σωστών αναλογίων ιχνοστοιχείων και των επίπεδων του άγχους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τρόφιμα όπως τα δημητριακά και τα όσπρια περιέχουν φυτικό οξύ, ένα αντι-θρεπτικό συστατικό που μπορεί να συνδεθεί με ψευδάργυρο και να μπλοκάρει την απορρόφηση του.
2. Χαμομήλι τσάι

Είναι το φυσικό φάρμακο κατά του άγχους. Λογω των καταπραϋντικών ιδιοτήτων του χαμομηλιού, τα συμπτώματα άγχος μπορούν να μειωθούν σημαντικά σε λίγες μόλις εβδομάδες!
3. Τσάι του φυτού Rooibos

Rooibos, ή τσάι του αφρικανικού κόκκινου θάμνου. Είναι νόστιμο και φέρει μια φυσική ηρεμία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φαίνεται πως λειτουργεί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξισορροπεί την κύρια επίδραση του στρες στο σώμα.
4. Κεφίρ (πλήρες)

Το έντερο θεωρείται ο «δεύτερος εγκέφαλος». Με περισσότερους από 100 εκατομμύρια νευρώνες, η υγεία του εντέρου είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του άγχους. Οι βακτηριακές ανισορροπίες στο έντερό μπορούν να προκαλέσουν χημικές αντιδράσεις και το κεφίρ, ένα αρχαίο ζυμωμένο γαλακτοκομικό υγρό, μπορεί να αποτελέσει το πιο ισχυρό προβιοτικό! Περιέχει επίσης λιποδιαλυτές, βιταμίνες Α, D και Κ2.
5. Γαλοπούλα

Η τρυπτοφάνη που παράγει η γαλαπούλα είναι πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, που βοηθά στο να αισθανομαστε ήρεμοι. Η τρυπτοφάνη στη μορφή του κρέατος, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις αγχώδεις διαταραχές!
6. Αβοκάντο

Αυτό το υπερφρούτο είναι εξαιρετικό για την υγεία του εγκεφάλου και την καταπολέμηση του άγχουςΠεριέχει κάλιο που βοηθά με φυσικό τρόπο να μειωθεί η αρτηριακή πίεση. Το αβοκάντο περιέχει επίσης ευεργετικές βιταμίνες Β και μονοακόρεστα λίπη που είναι απαραίτητα για τους νευροδιαβιβαστές και την υγεία του εγκεφάλου.
7. Μαύρη σοκολάτα
Η επιστήμη έχει δικαίωσε τους λάτρεις της σοκολάταςΜια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Psychopharmacology αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που πίνουν καθημερινά ρόφημα μαύρης σοκολάτας νιώθουν πιο ήρεμοι από ό, τι εκείνοι που δενπίνουν.
8. Σπαράγγια
Αυτό το λαχανικό είναι περιέχει την ευεργετική βιταμίνη Β και είναι πλούσιο σε φολικό οξύ.Τα χαμηλά επίπεδα του φολικού οξέος που συνδέονται με τη δυσλειτουργία του νευροδιαβιβαστή, μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση έντονου άγχος. Επιπλέον, τα σπαράγγια περιέχουν μέτριες ποσότητες καλίουτο οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
9. Βότανα
Βότανα όπως το ashwagandha, η rhodiola και ο ιερός βασιλικός μπορούν να αποτελέσουν «εργαλεία» για τη βελτιστοποίηση του εγκεφάλου και τη λειτουργία των επινεφριδίων σεασθενείς.
10. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Αν παλεύετε με το στρες και το άγχος αυξείστε τα χορταρικάΦυτικές τροφές όπως τοσέσκουλο και το σπανάκι είναι πλούσιες σε μαγνήσιοτα οποία βοηθούν στο ναρυθμίσουν τον άξονα εγκεφάλου-επινεφριδίων.
11. Ωμέγα-3
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος. Τρόφιμα πλούσια σεΩμέγα-3 είναι ο σολομός από την Αλάσκα και το βόειο κρέας. Αν είστε χορτοφάγος ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο είναι πιθανόν οι καλύτερες επιλογές για χορτοφάγους, μπορείτε να περιλάβετε και αλλά τρόφιμα στην διατροφή σας όπως τα καρύδια, τη σόγια, το σογιέλαιο, το ελαιόλαδο.
Επιμέλεια: Δήμητρα Αιγινίτη
http://www.ecozen.gr/