Ένα γιγάντιο κουλούρι Θεσσαλονίκης, φτιαγμένο από 700 κιλά αλεύρι και άλλα τόσα κιλά σουσάμι, ετοιμάζεται να «αγκαλιάσει» τον Λευκό Πύργο. Το αγαπημένο αρτοσκεύασμα θα
έχει διάμετρο 150 μέτρα και αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στον κόσμο.
Οι αρτοποιοί, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θα προχωρήσουν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην κατασκευή του γιγάντιου κουλουριού, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη, με αφορμή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας.
Το Σάββατο θα γίνει μια προεργασία από τους αρτοποιούς, ενώ από τα ξημερώματα της Κυριακής θα αρχίσει το ψήσιμο των κουλουριών. Στην ουσία θα γίνει κάτι σαν παζλ, αφού θα πρέπει να ενωθούν 250 κομμάτια και να σχηματίσουν το τεράστιο κουλούρι που θα περικυκλώσει το Λευκό Πύργο? εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Κεντρικής Μακεδονίας Έλσα Κουκουμέρια.
Από το ζύμωμα, στο ψήσιμο και στη συνέχεια στο «κόλλημα» των κουλουριών με γλάσο θα επιδοθούν για ώρες οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να καταφέρουν να σχηματίσουν ένα τεράστιο κουλούρι που θα «αιχμαλωτίσει» το σύμβολο της πόλης, θέλοντας έτσι να «παντρέψουν» σε μια εικόνα τη γεύση με την ιστορία.
Με δεδομένο ότι το κουλούρι αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο, οι αρμόδιοι έχουν ήδη κάνει «κρούση» στο Γκίνες ώστε η όλη προσπάθεια να καταγραφεί στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ.
Καθ” όλη τη διάρκεια του πρωινού της Κυριακής, οι αρτοποιοί θα μοιράζουν μικρότερα κουλούρια σε κατοίκους και επισκέπτες που θα βρεθούν στην παραλία, ενώ με τη λήξη της εκδήλωσης το κουλούρι γίγας θα κοπεί και θα μοιραστεί σε κομμάτια σε όσους θέλουν να πάρουν μια μπουκιά από το ξεχωριστό παρασκεύασμα.