Η μαθηματική εξίσωση που οδηγεί είτε στον σχηματισμό της προεδρικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 180 είτε στον σχηματισμός της «μειοψηφίας ανατροπής» των 120, έχει
πολλούς άγνωστους Χ.
Οι 126 της ΝΔ και οι 28 του ΠΑΣΟΚ σταματούν στο 154 και υπολείπεται ο διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός των 26 βουλευτών. Που ευελπιστεί να τους βρει η κυβέρνηση;
Το πρώτο που σκέφτηκε ήταν να βάλει στο χέρι τους 11 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κι άρχισε η συζήτηση της υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη, προσβλέποντας και σε μια περαιτέρω απήχηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τσίμπησε και η ΔΗΜΑΡ είναι υπό διάλυση, με το Νο2 του κόμματος τον Σπύρο Λυκούδη να τραβάει προς το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ακόμη κι αν αθροιζόταν όλη η δύναμη της ΔΗΜΑΡ θα φτάναμε τους 165 και θα υπολείπονταν 15. Τόσοι είναι οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί που σχηματίστηκαν από διάφορους κατά καιρούς αποχωρήσαντες. Όμως αρκετοί εξ αυτών προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και προσβλέπουν σε μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.
Ανδρουλάκης, Βουδούρης, Μπόλαρης, Τζάκρη είναι με το μισό πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ. Μένουν όσοι έχουν αποχωρήσει από την άλλη πλευρά, οι οποίοι όμως είναι δηλωμένοι αντιμνημονικοί οι περισσότεροι όπως ο Νίκος Νικολόπουλος και το τελευταίο που θα έκαναν είναι να ρίξουν δαγκωτό στο Φώτη Κουβέλη «για να συνεχίσει να κυβερνάει ο Βενιζέλος». Άρα οπό αυτή την ομάδα η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να προσδοκά και πολλά πράγματα με την υποψηφιότητα Κουβέλη.
Υπάρχουν κι άλλοι 9 ανεξάρτητοι, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Χρυσαυγίτες. Σε αυτούς είναι και οι κατά καιρούς αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ ( Λυκούδης, Οικονόμου και Ψαριανός) αλλά και πρώην ΑΝΕΛ όπως η Μίκα Ιατρίδη. Αν τους έπαιρναν όλους θα πήγαιναν στο 174 και θα έψαχναν 7 από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς. Πολύ δύσκολο έως αδύνατο.
Έχει εναλλακτική ο Σαμαράς; Σε μια υποθετική υποψηφιότητα Καραμανλή θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν οι 126 της ΝΔ, οι 9 Ανεξάρτητοι αλλά και κατά καιρούς αποχωρήσαντες δεξιάς καταγωγής, όπως Νικολόπουλος, Γιαταγάνα, Κουράκος, Κασαπίδης, Καπερνάρος). Φτάνουν κάπου τους 140. Αν πάρουν και τους ΑΝΕΛ, που δεν νιώθουν και μεγάλη ζεστασιά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται 153. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με τους 28 βουλευτές; Αν ψηφίσει εκλέγεται Πρόεδρος ο Καραμανλής με 181 ψήφους. Θα το κάνει; Οι εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα και ύστερα από πάρα πολύ καιρό τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσουν πραγματικό ενδιαφέρον.
ΥΓ1: Η κινητικότητα Χρυσοχοίδη και τα «χτυπήματα» που κάνει, γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση ή …. άσχετο;
ΥΓ2: Σημίτης και ΓΑΠ τι θα κάνουν;
ΥΓ3: Η στιγμή θα είναι ιστορική για το Πάνο Καμένο, που έχει αποδείξει αξιοθαύμαστη ικανότητα πολιτικής επιβίωσης. Μπορεί να έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι αυτός ο «χρήσιμος τρίτος» που κάνει τους θεσμούς να λειτουργούν και δεν οδηγούν σε αδιέξοδα, ρόλο που δεν κατάφερε να παίξει με επιτυχία ο Φώτης Κουβέλης. Κανείς δεν μπορεί να του πει «γιατί ψήφισες Καραμανλή;» όταν όλη η δεξιά/κεντροδεξιά θα είναι εκεί αλλά και κανένας δεν μπορεί να του στερήσει την πολιτική αυτονομία, ώστε να αποφασίσει να στηρίξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές.