Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Νόμιμη η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΚΤΕΛ

Με απόφαση του Αρείου Πάγου
Ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των ΚΤΕΛ όλων των νομών της χώρας, με απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει εργαζόμενο ο οποίος
απολύθηκε χωρίς να του καταβληθεί αποζημίωση παρ’ ότι κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΚΤΕΛ (Κοινά Ταμεία Εισπράξεως Λεωφορείων) είναι νόμιμη πλέον, καθώς τα ΚΤΕΛ δεν ανήκουν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται, μάλιστα, για μια απόφαση που έρχεται να μεταστρέψει την μέχρι τώρα νομολογία του Αρείου Πάγου (απόφαση 1154/2012).

Όπως αναφέρουν στην απόφαση τους οι δικαστές τα ΚΤΕΛ δεν φέρουν χαρακτηριστικά τέτοια, ώστε να μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συνεπώς δεν έχουν εφαρμογή επ’ αυτών οι περιοριστικές διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος (απαγόρευση μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Παράλληλα, επικαλούνται κατάλογο του Σεπτεμβρίου 2013 στον οποίον περιλαμβάνονται τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ που ανήκουν στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα και στον οποίο τα ΚΤΕΛ δεν περιλαμβάνονται.

Αν και στην απόφαση του ο Άρειος Πάγος δέχεται πως το έκτακτο προσωπικό –σύμφωνα με τον κανονισμό των ΚΤΕΛ- προσλαμβάνεται για ορισμένο χρόνο και η σύμβαση του δεν μπορεί να μετατραπεί σε αορίστου. Ωστόσο, τονίζουν ότι οι διατάξεις αυτές δεν εμποδίζουν τον χαρακτηρισμό της σύμβασης ως εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, εάν «από την αποδεικτική διαδικασία προκύπτει πράγματι ότι τα μέρη απέβλεψαν στην ουσία στην κατάρτιση μιας τέτοιας σύμβασης, ο δε μισθωτός εξυπηρετούσε στην πραγματικότητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη».

Αυτό έκρινε και για τον εργαζόμενο ο οποίος απολύθηκε μετά από 2 χρόνια εργασίας ενώ κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.