Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα παράδειγμα ανεξάρτητης και ένα δουλικής διπλωματικής πολιτικής

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Η Φιλανδία, μια χώρα με εύρωστη και αναπτυγμένη οικονομία, τάχθηκε κατά των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας. Αντίθετα  η Ελλάδα με
υπερχρεωμένη οικονομία, με ανεργία 30%, με κάθετη πτώση του ΑΕΠ πάνω από 25%, έσπευσε από τους πρώτους να πάρει θέση υπέρ των κυρώσεων με τα γνωστά αποτελέσματα.

Συγκρίνοντας τη στάση της Ελλάδας και της Φιλανδίας θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε τα λόγια του διευθυντή του φιλανδικού Κέντρου Στρατηγικών Αποθεμάτων, Ίλκι Κανάνεν, ο οποίος ανέφερε: «Σήμερα, το 70% περίπου της ενέργειας που καταναλώνει η Φιλανδία το προμηθεύεται από τη Ρωσία. Σχεδόν όλη η ποσότητα αργού πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου εισάγεται από τη Ρωσία. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η Φιλανδία διαθέτει αρκετά μεγάλα αποθέματα σε περίπτωση κρίσης. Στους χώρους αποθήκευσης υπάρχουν οι αναγκαίες ποσότητες σε πετρέλαιο,φυσικό αέριο, σιτηρά, φάρμακα και βιομηχανικές πρώτες ύλες».

Ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας Αλεξάντερ Στούμπ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιβάλλει οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σε επιστολή μάλιστα προς την ηγεσία της ΕΕ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο τονίζει «ότι ο γεωργικός τομέας της χώρας του έχει ανάγκη από βοήθεια, ενώ χαρακτηρίζει καλές και επωφελείς τις διμερείς σχέσεις της Φιλανδίας με τη Ρωσία». Ο κ Στουμπ είπε ακόμη ότι οι καλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία είναι σημαντικότερες για το Φιλανδικό λαό από ό,τι ο πόλεμος των κυρώσεων, τον οποίο δεν ξεκίνησε η χώρα του, και οι αιτίες του δεν συνδέονται με αυτήν. Η αξιοπρεπής και διπλωματικά επωφελής στάση της Κυβέρνησης της Φιλανδίας μας γεμίζει μελαγχολία και αγανάκτηση για την ελαφρότητα και τη δουλικότητα με την οποία η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αντιμετώπισε το ζήτημα. Δεν τόλμησε να ψελλίσει καμία αντίρρηση στην απόφαση του Ιερατίου της ΕΕ, αντίθετα έβαλε την κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώσει με θράσος ότι η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τους «εταίρους της», τη στιγμή που οι ροδακινοπαραγωγοί και άλλες κατηγορίες αγροτών κυριολεκτικά καταστρέφονται από τα αντίμετρα της Ρωσίας.