Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ποιοι έχουν απαλλαγή απο τον ΕΝΦΙΑ μετά τις αλλαγές

Τέσσερις αναμένεται να είναι οι μεγάλες παρεμβάσεις που στόχο έχουν την διόρθωση των αδικιών που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ . Αυτό που σίγουρα θα αλλάξει είναι ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι δόσεις ενώ
έγιναν και μικρές αλλαγές στα κριτήρια για την απαλλαγή . Παράλληλα μετά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε ότι η έκπτωση στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πάει για το 2015 ενώ από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ δεν εξαιρούνται τα ξενοίκιαστα ακίνητα. 
Σύμφωνα με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ , οι προϋποθέσεις για τη έκπτωση ή την απαλλαγή από τον φόρο είναι οι εξής: 
Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. 
Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο. 
Για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τις οικογένειες με ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω: 
Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. 
Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο. 
Στις περιπτώσεις τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, ενώ για τους υπόλοιπους με χαμηλό εισόδημα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 50%. 
Όπως ανεφέρθηκε χθές απ την συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν θα χρειάζεται πλέον ούτε φορολογική αλλά ούτε ασφαλιστική ενημερότητα 
Τα δεδομένα υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, οπότε, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο υπολογισμός των απαλλαγών θα γίνεται αυτόματα από το σύστημά του χωρίς να απαιτείται η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους. 
Ακόμη, από τον ΕΝΦΙΑ θα απαλλαγούν πλήρως τα κτίσματα που βρίσκονται στο νησί της Κεφαλονιάς, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε στις περιουσίες των κατοίκων του νησιού ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός. Απαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθούν και για ακίνητα άλλων σεισμόπληκτων περιοχών.

www.dikaiologitika.gr