Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: Μείωση του φόρου ακινήτων έως και 50% ή και κατάργησή του εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών - Ποιούς αφορά

- Μετά το πρώτο σοκ από τον ΕΝΦΙΑ εξετάζουν μέτρα για την μείωσή του για τις ευπαθείς ομάδες! 
- Υπουργική απόφαση τις επόμενες ημέρες για να καθορισθούν τα κριτήρια για την μείωση ή και κατάργηση του φόρου ακινήτων
- Από 5 σε 7 οι δόσεις - Τι θα γίνει με τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά!

Μετά το πρώτο σοκ από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς κάθε φορολογουμένου και τις πρώτες αντιδράσεις, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τώρα απαλλαγές και εκπτώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών αφού βλέπουν ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες ημέρες με υπουργική απόφαση να καθοριστούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμα και κατά 50% ή η πλήρης κατάργησή του όπως είχε γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες με το ειδικό τέλος ακινήτων.

Πιο αναλυτικά:
1) θα μειωθεί στο μισό ο φόρος για οικογένειες με εισόδημα έως 9.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για την σύζυγο και το κάθε παιδί. Αυτό, εφόσον η επιφάνεια του ακινήτου δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπο την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

2) Θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για ανέργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημα τους από κάθε πηγή δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ με το ποσό να αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί και για ακίνητο έως 150 τ.μ.
Επιμήκυνση των δόσεων


Αυτό που αναμένεται να γίνει είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής και οι δόσεις αντί για τον Δεκέμβριο του 2014 να φτάσουν έως τον Φεβρουάριο του 2015. Οι δόσεις έτσι από 5 θα γίνουν 7.

Τι γίνεται σε περίπτωση λάθους στο εκκαθαριστικό



Αν διαπιστώσετε λάθη στο εκκαθαριστικό σας και το βρείτε φουσκωμένο τότε έχετε την δυνατότητα να υποβάλλετε διορθωτική δήλωση Ε9 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και μάλιστα χωρίς πρόστιμα και κυρώσεις.
Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι ακόμα κι αν για το λάθος δεν ευθύνεστε εσείς, μέχρι να γίνουν οι διορθώσεις πρέπει να πληρώνετε κανονικά τις δόσεις που έχουν βγεί.

http://www.newsit.gr