Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Με υπερδιπλάσιο συντελεστή «τιμωρεί» η Εφορία την πρώτη μεταποίηση

Ως επιχειρηματία-ελεύθερο επαγγελματία θα αντιμετωπίζει πλέον η φορολογική διοίκηση όποιον καλλιεργητή ή κτηνοτρόφο κάνει το «λάθος» κι επιχειρήσει να αυξήσει την υπεραξία του προϊόντος που παράγει προχωρώντας στη μεταποίησή του και, κατά συνέπεια, στην καθετοποίηση της παραγωγής του...


Όπως προκύπτει από τη διευκρινιστική εγκύκλιο που έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας η διάδοχος του Χάρη Θεοχάρη στη Γενική Γραμματεία Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, το εισόδημα που θα προέλθει από μια τέτοια δραστηριότητα θα φορολογηθεί (από του χρόνου) με συντελεστή 26% (ή και 33%), ανεξάρτητα από το αν το τελικό προϊόν διατεθεί στη λιανική αγορά ή το χονδρεμπόριο.  Ο παραγωγός μπορεί να «σώσει» το 13%, δηλαδή το χαμηλό συντελεστή που αφορά στη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος, μόνο εάν η επεξεργασία του προϊόντος του δεν πάει παραπέρα από το στάδιο της απλής συσκευασίας.
Έτσι, για παράδειγμα, ένας αγρότης που πουλάει σε ένα σούπερ-μάρκετ τις ντομάτες του συσκευασμένες σε ένα απλό δίχτυ ή καφάσι, θα φορολογηθεί για το εισόδημα που θα εισπράξει από την πώληση με συντελεστή 13%. Εάν, ωστόσο, ο ίδιος αποφασίσει να ρίξει στην αγορά (απευθείας στη λιανική ή και φασόν για λογαριασμό τρίτου) π.χ. αποφλειωμένα ντοματάκια ή ντοματοπελτέ σε βαζάκια, τότε ο συντελεστής διπλασιάζεται στο… 26%.
Ομοίως, ένας κτηνοτρόφος που δίνει το γάλα του σε μια γαλακτοβιομηχανία προς συσκευασία ή παραγωγή τυριού, θα φορολογηθεί για το εισόδημα που αποκτά με συντελεστή 13%. Στην περίπτωση, όμως, που διαθέτει ένα μικρό τυροκομείο ή μια υποτυπώδη μονάδα εμφιάλωσης, το εισόδημα από την πώληση των τελικών προϊόντων θα φορολογηθεί με 26%.
Στην πράξη, δηλαδή, η πρωτογενής μεταποίηση…  τιμωρείται με διπλάσια φορολογία την ώρα που τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και η ίδια η Ε.Ε. «σπρώχνουν»  προς την κατεύθυνση αυτή τους παραγωγούς.
Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους κατά πόσο αυτή η μεταχείριση είναι σύμφωνη με τις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών που μιλούν για ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων με σκοπό την ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της αγροτικής παραγωγής.
http://www.agronews.gr/