Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ερώτηση βουλευτή Πιερίας Γ. Κωνσταντόπουλου προς τον υπουργό εργασίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΘΕΜΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ


Τον τελευταίο καιρό όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη χορήγηση συντάξεων στους δικαιούχους. Μάλιστα οι δημοσιεύσεις προσδιορίζουν σε 150.000 τα άτομα εκείνα, τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση ακόμη και «προσωρινής» σύνταξης και βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής για διάστημα που φτάνει μέχρι και τα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με αντίστοιχα, πολύ πρόσφατα δημοσιεύματα το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο «προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος» και στις επικουρικές συντάξεις, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται ήδη σε εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων υπ’ αριθμόν 258/1983 και 392/1985, που δεν έχουν καταργηθεί μέχρι σήμερα, με νεότερο νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα.

Ήδη η νομική υπηρεσία του ΤΕΑΠΟΚΑ (κλάδος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης), απαντώντας σε σειρά αιτημάτων που έχουν κατατεθεί από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με σκοπό την προσωρινή χορήγηση σύνταξης, σημειώνει ότι σε περίπτωση «που δεν είναι δυνατή για οποιοδήποτε λόγο η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης, υποχρεούται στην έκδοση απόφασης για προσωρινή σύνταξη».

Μάλιστα, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία, για τις συνταξιοδοτικές περιπτώσεις που έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις για την διαδοχική ασφάλιση, ο τελευταίος φορέας υποχρεούται στην έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σκεπτικό της η νομική υπηρεσία προκειμένου να μην διευκολύνει την κατάσταση με τις χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις και να απορρίψει τα αιτήματα, μιλά για «σιωπηρή» κατάργηση των προαναφερθέντων Προεδρικών Διαταγμάτων από πρόσφατο νόμο με το σκεπτικό ότι «δεν προβλέφθηκε η διατήρησή τους από τις διατάξεις του νόμου αυτού (3996/11)».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τι προτίθεσθε να πράξετε για την ταχύτερη ικανοποίηση του δικαιώματος σύνταξης για όλους τους αιτούντες που περιμένουν σε λίστες αναμονής;
και με ποιο τρόπο το Υπουργείο θα μπορέσει να εξασφαλίσει την κάλυψη κατά προτεραιότητα των αιτήσεων, με αντίστοιχη χορήγηση προσωρινών συντάξεων όπου δει και παράλληλα τη διευθέτηση της καταβολής και των επικουρικών συντάξεων στους δικαιούχους;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ