Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Σητεία, η μούσα της Κρήτης

 Λουσμένη από το φώς του ήλιου η Σητεία, ή αλλιώς η μούσα της Κρήτης είναι το στολίδι του νομού Λασιθίου στα βορειοανατολικά της νήσου. Δεσπόζει χτισμένη αμφιθεατρικά με
11.000 κατοίκους στον ομώνυμο κόλπο και τους θερινούς μήνες μεταμορφώνεται στο μαγευτικότερο αραξοβόλι χιλιάδων παραθεριστών. 


Η πόλη σύμφωνα με μελέτες γλωσσολόγων κληρονόμησε το όνομά της από την αρχαία πόλη Ητεία ή Ήτιδα αν και δεν είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας. Σύμφωνα με το Διογένη το Λαέρτιο η Σητεία είναι η μητέρα του Μύσωνα ενός από τους 7 σοφούς 

Αν επισκεφθεί κανείς την πόλη και την ομώνυμη επαρχία γενικότερα, θα διαπιστώσει πως στους κόλπους της βρίσκονταν θαμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί. Θησαυροί- μάρτυρες της αιωνόβιας ιστορία της που απαρτίζεται από το μινωικό πολιτισμό, την Ενετοκρατία και τη Τουρκοκρατία. Αποτελεί επομένως η επαρχία πόλο έλξης για κάθε ιστοριοδίφη που αποζητά ένα ταξίδι στο χρόνο. 



Ακόμη, η μούσα της Κρήτης με το γραφικό λιμανάκι της που αγκαλιάζεται από μικρούς φοίνικες θεωρείται ως ένα από τα ιδανικότερα και πιο ρομαντικά μέρη του κόσμου για ένα φιλί. Σε διάσπαρτα σημεία παραλιακά της πόλης θα ανακαλύψετε μικρά αυτοκόλλητα που σας προτείνουν μια μικρή “επίθεση” αγάπης. 

Αλλά η ξακουστή πατρίδα του Β. Κορνάρου δεν φημίζεται μόνο για τα παραπάνω. Η Σητεία χαρακτηρίζεται και για τις πολλές , βραβευμένες με μπλε σημαίες παραλίες της, μία από τις οποίες είναι και το φοινικόδασος Βάι λίγα μόνο χιλιόμετρα έξω από αυτήν. Παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, για κάθε γούστο με χρυσή άμμο ή πολύχρωμες πέτρες που αστράφτουν κάτω από το φως του ήλιου. 



Για τις θερμές νύχτες στα στενά της πόλης η ρακί το παραδοσιακό ποτό του νησιού με τη συνοδεία νοστιμότατων μεζέδων προσφέρεται για να σας δροσίσει. Οι ίδιοι οι κάτοικοι άλλωστε, πρόθυμοι και χαμογελαστοί σας προσκαλούν στα «Καζανέματα» (την απόσταξη της ρακής και τη γνήσια έκφραση της κρητικής παράδοσης) κάθε φθινόπωρο. Εάν πάλι θα θέλατε μια ακόμη επαφή με την κρητική κουλτούρα δεν έχετε παρά να συμμετάσχετε σε ένα από τα διάφορα πανηγύρια ενός από τα 45 χωριά της επαρχίας. Η γλυκιά μελωδία της λύρας και του λαούτου αναμφίβολα θα σας σαγηνεύσει. 


Επιπροσθέτως, για τους λάτρεις της τέχνης στο Ενετικό φρούριο της πόλης, την Καζάρμα κάθε καλοκαίρι λαμβάνει χώρο μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις κ.α. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στη Σητεία είναι αρκετά εύκολη καθώς η πόλη έχει δικό της λιμάνι και αεροδρόμιο ενώ για τη διανυκτέρευσή σας μπορούν να εγγυηθούν τα ξενοδοχεία Krystal στη καρδιά της πόλης και το Lassion Golden Bay λίγα χιλιόμετρα έξω από αυτήν.