Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: ΜΙΑ ΝΗΣΙΔΑ ΔΙΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

 Την Κυριακή 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο γλέντι του αλληλέγγυου λαχανόκηπου Κατερίνης με τη συνδρομή και παρουσία αρκετών φίλων και συμπαραστατών του εγχειρήματος.

Ο λαχανόκηπος παραχωρήθηκε από συμπολίτη μας και φίλο της "Κοινωνικής Κουζίνας Αλληλεγγύης" σε μέλη της ομάδας, τα οποία και τελικά ανέλαβαν την πρωτοβουλία να τον καλλιεργήσουν συνεργατικά. Καθώς τα μέσα που διαθέταμε για την καλλιέργεια ήταν από ελάχιστα ως μηδαμινά (χωρίς ένταξη σε προγράμματα δηλαδή και με μηδέν κεφάλαιο εκκίνησης), η συνδρομή άλλων φίλων και συμπολιτών μας, στάθηκε επίσης πολύτιμη. Και αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στην προσφορά φυτών από την Μαρία Καραλή-Μάντζιου και σπόρων από την "κιβωτό σπόρων" της ομάδας mother earth (υπεύθυνοι: Στέργιος και Ντίνα).


Από την αρχή δηλαδή ο αλληλέγγυος λαχανόκηπος στηρίχθηκε ως ομαδική - συλλογική πρωτοβουλία, στην οποία καθένας και καθεμιά συμβάλλει με τον τρόπο και τα μέσα που μπορεί. Από το σπόρο και τα φυτά, την καλλιέργεια, την προμήθεια διαφόρων άλλων επίσης σημαντικών υλικών κλπ. Σκοπός μας είναι φυσικά και πρώτα από όλα η καλλιέργεια και παραγωγή οπωροκηπευτικών, τα οποία θα συμβάλλουν στη σχετική ανακούφιση επισιτιστικών αναγκών οικογενειών της πόλης μας. Tα προϊόντα δηλαδή που θα παραχθούν δεν θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες των ίδιων των καλλιεργητών, αλλά και περαιτέρω οικογενειών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες ανάγκες λόγω της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Αργότερα σκοπεύουμε να επεκτείνουμε το εγχείρημα και σε μεγαλύτερες εκτάσεις, εντάσσοντας έτσι και άλλες οικογένειες στο άτυπο πρόγραμμα συμμετοχής και αλληλοστήριξης.


Πιστεύουμε ότι:
  • η τόνωση του πρωτογενούς τομέα και η ενασχόληση με την παραγωγή
  • οι καλλιέργειες που αφήνουν "οικολογικό αποτύπωμα"
  • τα συνεργατικά εγχειρήματα που ξεκινούν "από τα κάτω"
  • η αλληλεγγύη
  • και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών

είναι τα απαραίτητα συστατικά διεξόδου από την κρίση.

Για την ομάδα του αλληλέγγυου λαχανόκηπου,
Μπέττυ Σκούφα
Νίκος Τσεμεκίδης
Νίκος Ορνιθόπουλος
Στέργιος Γάκης