Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Φοροκαταιγίδα διαρκείας. Έξι φόροι μέσα σε ένα εξάμηνο

Τα ραντεβού μας με την εφορία, μέχρι το τέλος του έτους. Πόσα χρήματα θα πληρώσει κάθε πολίτης

Πικρά ραντεβού με την εφορία θα έχουν μέσα στους επόμενους έξη μήνες εκατομμύρια πολίτες, καθώς από το τέλος Ιουλίου, μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να καταβληθεί, ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.
Συνολικά, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν 11 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την πορεία υλοποίησης των στόχων ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2015.
Σε περίπτωση, που παρουσιαστούν αποκλίσεις, αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα και ως προς τα αιτήματα για ελαφρύνσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τι μας περιμένει το δεύτερο εξάμηνο του 2014
1. Φόρος εισοδήματος. Οι 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος σε σχέση με το 2013, γεγονός που οφείλεται στις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία που προβλέπουν την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους, την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, τη μείωση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων. Επίσης φέτος τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς και δεν εντάσσονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό που θα καταβάλουν ανέρχεται στα 5,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 25 Ιουλίου 2014.
2. Εισφορά Αλληλεγγύης. Επιβάλλεται στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Ειδικότερα:
*Για συνολικό καθαρό εισόδημα 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.
*Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.
*Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.
*Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.
Στο δεύτερο εξάμηνο θα καταβληθούν 1,178 δισ. ευρώ (έχουν ήδη καταβληθεί μέσω της μηνιαίας παρακράτησης ακόμα 800 εκατ. ευρώ).
3. Τέλος επιτηδεύματος. Το τέλος θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013. Συνολικά θα καταβληθούν 227,7 εκατ. ευρώ.
4.  Φόρος πολυτελείας. Υπόχρεοι καταβολής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2012 είχαν στην κατοχή τους:
*Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. Το ποσό που θα πληρώσουν οι υπόχρεοι ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ.
5. Τέλη κυκλοφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει το 2014 το ποσό των 1,53 δισ. ευρώ.
6. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Από τον Ιούλιο του 2014 θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ.
Συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ.

http://news247.gr/