Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Αγόρασαν το Μουντιάλ του Κατάρ?

Δωροδοκία ύψους 5.000.000 ευρώ προκειμένου να ανατεθεί στο Κατάρ το πρωτάθλημα του Μουντιάλ του 2022 αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Sunday Times». Σύμφωνα με το άρθρο, ο πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) Μοχάμεντ Μπιν
Χαμάμ, ο οποίος κατάγεται από το Κατάρ, δωροδόκησε πλήθος αξιωματούχων με ποσά που υπερβαίνουν τα 5.300.000 δολάρια προκειμένου να εξασφαλίσει την ανάθεση της διοργάνωσης στη χώρα του.

Το δημοσίευμα βασίζεται σε στοιχεία που προκύπτουν από εκατομμύρια μυστικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων επιστολές, ηλεκτρονικά μηνύματα και τραπεζικά εμβάσματα. Όπως αναφέρει, λίγες ημέρες πριν πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ανάθεση του Μουντιάλ τον Δεκέμβριο του 2012, ο Μπιν Χαμάμ χρησιμοποίησε 10 μαύρα ταμεία προκειμένου να χρηματίσει 22 ποδοσφαιρικούς αξιωματούχους. 

Ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA φέρεται να οργάνωσε πολυτελή γεύματα για αξιωματούχους από αφρικανικές χώρες, στα οποία τους έδωσε σχεδόν 400.000 δολάρια σε μετρητά. Ο Μπιν Χαμάμ κατηγορείται επίσης ότι κατέβαλε το πόσο των 1.600.000 δολαρίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην αντιπροέδρου της FIFA Τζακ Γουόρνερ. Από αυτά τα χρήματα, ένα μέρος ύψους 450.000 δολαρίων καταβλήθηκε λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. 

Να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους αξιωματούχους που φέρονται να χρηματίστηκαν δεν είχαν δικαίωμα ψήφου για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στόχος του Μπιν Χαμάμ, σύμφωνα με τους «Times», ήταν να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που θα ενίσχυε την υποψηφιότητα του Κατάρ.

Η επιτροπή του Μουντιάλ στο Κατάρ έχει αρνηθεί κάθε σχέση με τις δραστηριότητες του Μπιν Χαμάμ. Τονίζει πως δεν γνώριζε για τις κρυφές συναλλαγές και σημειώνει πως ό,τι έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος έγινε ανεξάρτητα από την εκστρατεία της χώρας για τη διεκδίκηση του Μουντιάλ.


Το 'Doha Port Stadium' (χωρητικότητα 44.950)
Το 'Doha Port Stadium' (χωρητικότητα 44.950)
Το δημοσίευμα των «Times» έρχεται δύο μήνες μετά το άρθρο της εφημερίδας «Daily Telgraph» που έκανε επίσης λόγο για δωροδοκία του Γουόρνερ από τον Μπιν Χαμάμ.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ είναι ήδη ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο πρόσωπο στον χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Τον Ιούλιο του 2011 αποκλείστηκε διά βίου από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για υποθέσεις χρηματισμού, και αφότου απέτυχε να επανεκλεγεί πρόεδρος της FIFA. 

Υπενθυμίζεται ότι η ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η χώρα δεν έχει μεγάλη ιστορία στο ποδόσφαιρο, ενώ το κλίμα της και η ασφυκτική ζέστη που επικρατεί κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την απόδοση των παικτών.

http://www.zougla.gr