Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Υπόσχονται «χαλάρωση» κι έρχεται νέο μνημόνιο…

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post
Με μια φωνή, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και προχθές το ΔΝΤ διαπιστώνουν χρηματοδοτικό κενό και «εντέλλονται» νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και νέο μνημόνιο. Ταυτόχρονα, η (νέα) κυβέρνηση φιλοτεχνεί ένα πρόσωπο διαφορετικό: «χαλάρωση», μείωση φόρων, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ. Τι ισχύει τελικά; Η απάντηση είναι σαφής: στην…
πραγματική ζωή, το πρώτο. Στην επικοινωνιακή σφαίρα, το δεύτερο. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενώ με το “να χέρι φιλοτεχνεί το προφίλ της «Χαλάρωσης», με τ” άλλο γράφει επιστολές στο ΔΝΤ (το οποίο στην έκθεσή του δεν άφησε περιθώρια για… χαλαρωτικές σκέψεις) με τις οποίες διαβεβαιώνει ότι τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν…
Θα αναρωτηθεί όμως κανείς: Αφού πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αυτοδιαψευστεί, υιοθετώντας τις εντολές της τρόικας, γιατί φιλοτεχνεί το προφίλ της «χαλάρωσης» ύστερα από τις εκλογές; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι επίσης σαφής: γιατί θέλει να αποφύγει τις νέες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι αν αναγκαστεί στο διάστημα των επόμενων μηνών να διαψεύσει παταγωδώς τον εαυτό του και τις προεκλογικές (και μετεκλογικές έως σήμερα) υποσχέσεις για «τέλος των μνημονίων» και των μέτρων φοροεπιβάρυνσης και περικοπών, δύσκολα θα καταφέρει να διαμορφώσει συναινέσεις για την εξασφάλιση από αυτή τη Βουλή των 180 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα «μυστήρια», λοιπόν, της δημιουργίας κλίματος «χαλάρωσης» του μνημονιακού βρόχου εξηγούνται έτσι: η κυβέρνηση, διαμορφώνοντας ένα τέτοιο κλίμα, άρχισε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές! Όχι όμως για τους όρους του νέου μνημονίου, αλλά για μια νέα παράταση βασικών εκκρεμοτήτων μέχρι να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2015. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με αυτό που έγινε με τις εκλογές του Μαΐου, όταν πολλά νέα μέτρα και μια ολόκληρη αξιολόγηση του προγράμματος μετατέθηκαν για μετά τις εκλογές.
Μπορεί όμως η τρόικα να στέρξει στην επανάληψη μιας τέτοιας τακτικής; Ήδη το πρόγραμμα είναι 1 αξιολόγηση και 1 δόση πίσω, τα 1 + 1 δισ. ευρώ του Ιουνίου και του Μαΐου θα δοθούν μόνο αν υλοποιηθούν τα αντίστοιχα 6 + 6 προαπαιτούμενα και το «θαύμα» των δημόσιων εσόδων ασθμαίνει σοβαρά… Και, στο μεταξύ, από τώρα μέχρι και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας παρεμβάλλονται σημαντικές λήξεις ομολόγων, τον Αύγουστο και τον Ιανουάριο.
Επομένως, μάλλον πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την έκθεση του ΔΝΤ. Και μάλιστα για ένα επιπλέον λόγο: γιατί στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου για την εκταμίευση της δικής του δόσης τα περισσότερα μέλη του καυτηρίασαν σε αυστηρούς τόνους την καθυστέρηση κατά 9 ολόκληρους μήνες στην αξιολόγηση του προγράμματος.