Δεν είχαν λοιπόν «θεωρητική» αξία οι προβλέψεις του άρθρου 2 για τις τράπεζες του πρόσφατου πολυνόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή. Αμ΄ έπος αμ΄ έργον, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έβαλε μπρος τη «μηχανή» για την ιδιωτικοποίηση της
Eurobank «μπιρ παρά». Και όχι μόνο αυτό, αλλά απορροφώντας πάνω από το 50% της τωρινής αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, οι ιδιώτες μέτοχοι γίνονται ουσιαστικά απόλυτοι κυρίαρχοι της τράπεζας, αφού περιορίζονται δραστικά τα δικαιώματα ψήφου του Δημοσίου στην τράπεζα! Διότι στο περιβόητο άρθρο 2 του πολυνόμου προβλέπεται επίσης ότι αν ιδιωτική συμμετοχή στην πρώτη αύξηση κεφαλαίου ύστερα από την έναρξη ισχύος του πολυνόμου ξεπεράσει το 50%, τότε τα δικαιώματα ψήφου του Δημοσίου περιορίζονται, ανεξαρτήτως του μετοχικού του ποσοστού!
Ιδού η σχετική πρόβλεψη, που διεκδικεί τις δάφνες παγκόσμιας πρωτοτυπίας και ακραίας εκδοχής φωτογραφικής διάταξης:
«Οι εν λόγω περιορισμοί στα δικαιώματα ψήφου του Ταμείου θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιωτική συμμετοχή στην πρώτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα λάβει χώρα μετά τη δημοσίευση του παρόντος είναι τουλάχιστον ίση με το 50%».
«Οι εν λόγω περιορισμοί στα δικαιώματα ψήφου του Ταμείου θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιωτική συμμετοχή στην πρώτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα λάβει χώρα μετά τη δημοσίευση του παρόντος είναι τουλάχιστον ίση με το 50%».
Και με λίγα λόγια, στην ιδιωτικοποίοηση της Eurobank θα βρούμε μαζεμένα όλα τα «όργια» που έγιναν στο χώρο των τραπεζών τα τελευταία χρόνια:
• Το Δημόσιο (μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΤΧΣ) για την ανακεφαλαίωση της Eurobank, αλλά και για τη Νέα Proton και το Νέο Τ.Τ. που ενσωματώθηκαν σ” αυτήν, πλήρωσε 7 δισ. ευρώ, αποκτώντας έτσι το 93,5% της τράπεζας. Η ανακεφαλαίωση της Eurobank από το ΤΧΣ έγινε με τιμή ανά μετοχή 1,54 ευρώ.
• Τώρα, το ΤΧΣ πουλάει το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έναντι συνολικού τοιμήματος 2,86 δισ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου γίνεται τώρα με τιμή/μετοχή 0,3 ευρώ, όταν η χρηματιστηριακή της τιμή την Τρίτη ήταν 0,406 ευρώ! Δηλαδή οι μετοχές της Eurobank πουλήθηκαν 26% κάτω από τη χρηματιστηριακή τιμή και 80% κάτω από την τιμή κτήσης τους από το ΤΧΣ!
• Ο επενδυτικός όμιλος με επικεφαλής τη Fairfax θα δεώσει 1,332 δισ. ευρώ για να καλύψει το 47,5% περίπου της αύξησης κεφαλαίου. Το υπόλοιπο 52,5% της αύξησης κεφαλαίου θα καλυφτεί με άνοιγμα βιβλίου προσφορών, ενώ ο όμιλος υπό την Fairfax διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει την προσφορά του αν μέσω του βιβλίου προσφορών δεν καλυφτεί το 50% + 1 της αύξησης κεφαλαίου – ώστε να ισχύσει η διάταξη νόμου για δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων ψήφου του Δημοσίου!
Το ΤΧΣ, δηλαδή το Δημόσιο, θα χάσει περίπου 1,6 δισ. ευρώ από αυτή την αύξηση κεφαλαίου, ενώ στο μέλλον θα φανεί πόσα ακόμη θα χάσει από τη μεταβίβαση του ποσοστού του 27,5% περίπου που θα εξακολουθήσει να κατέχει στην τράπεζα.