Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Ασφαλιστικό αλά... γερμανικά

Ανοίγει εκ νέου το πολύπαθο θέμα του ασφαλιστικού, καθώς το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές, αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο, οι οποίες πηγάζουν
απευθείας από το γερμανικό σύστημα ασφάλισης.

Διαφοροποίηση στα όρια συνταξιοδότησης, τέλος στις πρόωρες συντάξεις, δημιουργία τριών υπερ-ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) το 2015 και μετέπειτα συγχώνευσή τους σ’ έναν και μόνο Εθνικό Φορέα Σύνταξης από το 2016-17 αποτελούν τους βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, σε στενή συνεργασία με τα οικονομικά κλιμάκια της κυβέρνησης, για την αναδιάρθωση του Εθνικού Συστήματος Ασφάλισης.

Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο ΙΚΑ, μέσα στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους παλιά Ταμεία. Θα βγαίνει μια σύνταξη, ενώ οι εισφορές από το 2017 θα είναι ίδιες για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να ανακοινωθεί επιτροπή με συντονιστή το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που θα παραδώσει πόρισμα - μελέτη για τις ενοποιήσεις των Ταμείων μέχρι το φθινόπωρο, ώστε έως το τέλος του 2014, αρχές του 2015 να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Επερχόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό:

  • Ατομικοί λογαριασμοί στην κύρια ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει.
  • Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης
  • Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε τρεις Φορείς το 2015.
  • Ενσωμάτωση Επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015.
  • Διαφοροποιήσεις στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015, ίσως και νωρίτερα.
  • Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2015.
  • Είσοδος επαγγελματικών Ταμείων ασφάλισης.
  • Ένα Ταμείο για σύνταξη (Εθνικός Φορέας Σύνταξης) ως τις αρχές του 2017.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», το συνταξιοδοτικό μοντέλο της Γερμανίας αποτελεί οδηγό των αλλαγών αυτών, ενώ για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε μάλιστα και ενημέρωση -κεκλεισμένων των θυρών- στελεχών του ΙΚΑ από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, Άξελ Ράιμαν. Οι συναντήσεις έγιναν το διήμερο της Μ. Τρίτης και της Μ. Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας καλύπτει 75,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 30,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, έχοντας ετήσιο προϋπολογισμό 397 δισ. ευρώ.

Αλλαγές σε όρια ηλικίας
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, από το 2015 τα Ταμεία θα ενοποιηθούν αρχικά σε τρεις φορείς:

α) ΙΚΑ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) για όλους τους μισθωτούς β) ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και γ) ΟΓΑ για τους αγρότες. Ο ΝΑΤ είναι πιθανό να ενταχθεί στο ΙΚΑ, εντός του ίδιου έτους. 

Παράλληλα, από το 2015, οι επικουρικές ενσωματώνονται στις κύριες συντάξεις, η είσπραξη των εισφορών γίνεται ενιαία, ενώ αλλάζει και η ηλικία συνταξιοδότησης. Ειδικότερα, τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας, δηλαδή οι πρόωρες συντάξεις, εξαλείφονται με ή χωρίς μεταβατική περίοδο και η ηλικία συνταξιοδότησης θα ξεκινάει από το 60ό ή το 62ο έτος για όλους.

Το 67ο έτος παραμένει το όριο για πλήρη σύνταξη, ενώ εξετάζεται να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης πέραν των 40 ετών.


http://www.zougla.gr/