Το Πεκίνο είναι πλέον πολύ γνωστό για τα πάρα πολύ υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης του, αλλά τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κακή ποιότητα του αέρα στην Ασία επηρεάζει τον καιρό και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Η μελέτη που διεξήχθη από
ερευνητές του Πανεπιστημίου Texas A & M University στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το νέφος από την Ασία επηρεάζει άμεσα τον καιρό στη Βόρεια Αμερική.
Είναι ήδη γνωστό ότι ο καιρός δεν γνωρίζει σύνορα, κι έτσι ότι συμβαίνει σε ένα μέρος μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις όσον αφορά στον καιρό και σε άλλα μέρη του πλανήτη.
Η ίδια αρχή ισχύει και για την ατμοσφαιρική ρύπανση: μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις. Μια σειρά από προηγούμενες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι η ξηρασία που έπληξε τη Δυτική Αφρική στη δεκαετία του 1980 προκλήθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, από την καύση του άνθρακα στα εργοστάσια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε από αυτά τα εργοστάσια είχε ως αποτέλεσμα να ψυχρανθεί όλο το βόρειο ημισφαίριο, μετατοπίζοντας τον Αφρικανικό μουσώνα νοτιότερα.
Η κατάσταση αυτή αντιστράφηκε όταν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ψηφίστηκε η νομοθεσία της διατήρησης καθαρής ατμόσφαιρας επιτρέποντας στον αέρα να καθαρίσει και τη ζώνη βροχής να μετατοπιστεί προς τα βόρεια για μια ακόμη φορά.
Αμερικανοί ερευνητές έρχονται τώρα να διαπιστώσουν μια σαφή σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Ασίας και του καιρού που επικρατεί στη Βόρεια Αμερική, χωρίς όμως ακόμα να είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον βαθμό της συσχέτισης αυτής.
Βαρομετρικά χαμηλά συνοδευόμενα από θυελλώδεις ανέμους από την Ασία κινούνται συνήθως διαμέσου του Ειρηνικού Ωκεανού προς τα βορειανατολικά των ΗΠΑ όμως η αιθαλομίχλη μπορεί όπως φαίνεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία τους.
Η αιθαλομίχλη αποτελείται από διάφορα μικροσκοπικά σωματίδια, από θειϊκά και νιτρικά έως αιθάλη και σκόνη από το εδάφους. Αυτά τα σωματίδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον σχηματισμό νεφώσεων.
Για να σχηματιστεί από τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας μια σταγόνα μέσα σε ένα σύννεφο θα πρέπει να υπάρχει και ένας πυρήνας συμπύκνωσης. Αν δεν υπάρχουν αυτοί οι πυρήνες τότε δύσκολα σχηματίζεται ένα σύννεφο.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου A & M στο Τέξας υποστηρίζουν ότι τα σωματίδια της αιθαλομίχλης θα μπορούσαν να παρέχουν αυτούς τους πυρήνες ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσαν να συμβάλουν αυτοί και στον παραπέρα σχηματισμό νεφώσεων κατακόρυφης ανάπτυξης (καταιγιδοφόρα σύννεφα), από 20% έως και 50% κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία πιο έντονων καταιγίδων.
Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια μια εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη. Μεγάλα, ρυπογόνα εργοστάσια και σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της καύσης ξύλου και άνθρακα για θέρμανση καθιστούν τις χώρες αυτές δύο από τις τρεις πιο ρυπογόνες χώρες στον κόσμο.
Η Κίνα έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος της ποιότητας του αέρα της, και έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα στο Πεκίνο προκειμένου να καταπολεμήσει το πρόβλημα αυτό.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην πρωτεύουσα. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος του Πεκίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι το ένα τρίτο της ρύπανσης στην πρωτεύουσα προέρχεται από περιοχές που βρίσκονται εκτός Πεκίνου. Συγκεκριμένα τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης προέρχονται κυρίως από τις γύρω επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Hebei, όπου βρίσκονται επτά από τις δέκα πιο μολυσμένες πόλεις της Κίνας.
Κι ενώ η Κίνα παλεύει για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα της, απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί πώς ακριβώς η ρύπανση αλλάζει τον καιρό στη Βόρεια Αμερική και αν αλλάζει επίσης την τροχιά των βαρομετρικών συστημάτων καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να σημαίνει και παράταση της ήδη μεγάλης ξηρασίας που πλήττει την Καλιφόρνια.
Η έρευνα αυτή μπορεί να αποτελέσει μεν ένα πικρό χάπι για εκείνους τους ανθρώπους στις ΗΠΑ που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, ωστόσο, αξίζει να θυμηθούμε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ρυπογόνος χώρα στον κόσμο εξακολουθούν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο καιρός δεν γνωρίζει σύνορα. Ότι συμβαίνει σε ένα μέρος του κόσμου, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό κάποιο άλλο σε μια εντελώς διαφορετική γεωγραφική θέση, αλλά δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η ανθρώπινες δραστηριότητες αλλάζουν τον καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή πληροφοριών Al Jazeera