Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Μετά το Πάσχα ξεκινά η ενεργοποίηση δικαιωμάτων (Ο.Σ.Δ.Ε.) του 2014 από τους φορείς

Η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων Ο.Σ.Δ.Ε. με κατάθεση αιτήσεων στις συνεταιριστικές οργανώσεις και γενικότερα τους αναδόχους του έργου αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα.
Οι ανάδοχοι  περιμένουν να υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ του οργανισμού του
υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ΟΠΕΚΕΠΕ και της εταιρείας Γαία Επιχειρείν, ώστε να ανοίξει επιτέλους το ηλεκτρονικό σύστημα που θα δέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων επιδοτήσεων, όπως λένε τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των Ενώσεων Ηρακλείου και Πεζών, Μανώλης Γαρεφαλάκης και Ανέστης Βασιλειάδης αντίστοιχα.
Κατά συνέπεια ο χρόνος για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων είναι και φέτος ελάχιστος, καθώς τυπικά η προθεσμία από την Ευρωπαϊκή Ένωση λήγει στις 15 Μαΐου. Και όπως όλα δείχνουν η ταλαιπωρία των  δικαιούχων αλλά και των υπαλλήλων των συνεταιριστικών οργανώσεων  θα είναι ξανά μεγάλη…
O χρόνος για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων είναι και φέτος ελάχιστος, καθώς τυπικά η προθεσμία λήγει στις 15 Μαΐου.O χρόνος για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων είναι και φέτος ελάχιστος, καθώς τυπικά η προθεσμία λήγει στις 15 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2005 ξεκίνησε η εφαρμογή της τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έχει ως σημείο αναφοράς τα ιστορικά δικαιώματα.  Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που εφαρμόζεται και τελικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κατάφερε να «στρώσει» το σύστημα ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των δικαιούχων, όπως σχολιάζουν οι αγρότες.
Αν η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ξεκινήσει για παράδειγμα στις 24 Απριλίου, τότε ανάδοχοι του έργου και δικαιούχοι επιδοτήσεων θα έχουν όλες κι όλες 16 εργάσιμες ημέρες για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης! Από αυτό και μόνο γίνεται ξεκάθαρο πόσο θα ταλαιπωρηθούν και φέτος οι δικαιούχοι…
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα χρειαστεί να υπογράψουν σειρά εξουσιοδοτήσεων (για την Ένωση να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα, για τον ΕΛΓΑ να τραβάει χρήματα από τους λογαριασμούς, για την Ένωση να αμειφθεί για την ενεργοποίηση και για τις τράπεζες να τραβάνε τα ποσά των δόσεων σε τυχόν δάνεια) και παράλληλα να πάνε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών για να παραλάβουν τη σφραγίδα για το γνήσιο της υπογραφής. Επίσης, όσοι έχουν βιβλιάρια της ΑΤΕ θα πρέπει να τα αλλάξουν και να τα μετατρέψουν σε βιβλιάρια της τράπεζας Πειραιώς. Ακόμα όλα τα έντυπα, (αιτήσεις, Ε9, εξουσιοδοτήσεις, ενοικιαστήρια) θα πρέπει οι συνεταιριστικές οργανώσεις να τα σκανάρουν και να τα στείλουν ηλεκτρονικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ!
Η διαδικασία φέτος είναι εξαιρετικά σύνθετη και θα χρειαστεί χρόνος και κόπος για να διεκπεραιωθεί.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος θα πληρώσουν όλοι για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξαίρεση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ή των συνταξιούχων. Το σχετικό τιμολόγιο αναμένεται να ανακοινωθεί από τις συνεταιριστικές οργανώσεις.