Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Μαθήματα πορνείας για αρχάριες: Η κρίση σπρώχνει σε σκοτεινά μονοπάτια τις Ισπανίδες

Οργή για μαθήματα πορνεία σε αρχάριες στην Ισπανία. Πόσο κοστίζει και που αποδίδουν την αύξηση των γυναικών που στρέφονται εκεί

Η αύξηση του αριθμού των γυναικών που στρέφονται σε σκοτεινά μονοπάτια ώθησε ένωση που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία του έρωτα στη Βαρκελώνη να προσφέρει μαθήματα "εισαγωγής στην πορνεία".
Με κόστος 45 ευρώ, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα ένα τετράωρο μάθημα από την Asociación de Profesionales del Sexo για τους επίδοξους εργαζόμενους, προκαλώντας την οργή σε φεμινίστριες.
"Όλοι οι επαγγελματίες χρειάζονται εκπαίδευση. Δεν είναι εύκολο επάγγελμα. Δεν υπάρχει άλλο επάγγελμα που να μοιράζεσαι τέτοιου είδους οικειότητα με κάποιον" εξήγησε η Conxa Borrell, διοργανωτής των μαθημάτων.
Οι προσπάθειες της οργάνωσης έχουν τραβήξει τα βλέμματα, όπως και το περσινό σεμινάριο "σεξ για γυναίκες όπως διδάσκεται από πόρνες".
"Τα μέσα ενημέρωσης πολλές φορές μας προβάλλουν ως ένα κομμάτι κρέας με μάτια και τρεις τρύπες. Αυτό είναι απολύτως ψευδές", σημείωσε.
Όπως ανέφερε, 15 γυναίκες από 22 έως 50 ετών εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής. Μεταξύ των μαθητών ήταν γυναίκες που εξέταζαν την ιδέα και άλλες που είχαν πρόσφατα αρχίσει να δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του έρωτα και ήθελαν περισσότερες πληροφορίες.
Η Conxa Borrell επισήμανε πως οι τέσσερις ώρες ήταν πολύ λίγες ώστε να καλυφθεί μια λίστα θεμάτων όπως το να αντιμετωπίσουν το στίγμα της πορνείας, τα κόλπα στο σεξ, τα φορολογικά θέματα και το μάρκετινγκ.
Θα πραγματοποιηθεί, όπως ανέφερε, και δεύτερο μάθημα μετά μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος. "Κανένας άλλος δεν μπορεί να διδάξει αυτά τα πράγματα. Ούτε ψυχολόγοι, ούτε ανθρωπολόγοι, ούτε πολιτικοί αναλυτές. Μόνο πόρνες", υπογράμμισε.
Ενώ δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς της οργάνωσης Asociación de Profesionales del Sexo, η Conxa Borrell σημείωσε πως τα μαθήματα ξεκίνησαν από την αύξηση του αριθμού των γυναικών που στράφηκαν στην πορνεία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία.
"Είμαστε σε ένα αδιέξοδο, όπου οι άνθρωποι είναι άνεργοι και έχουν ακόμα να πληρώσουν τις υποθήκες τους και να θρέψουν τα παιδιά τους. Πρόκειται για μια "δουλειά" που πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν", επισήμανε.
Η ίδια μάλιστα βρέθηκε στην ίδια κατάσταση το 2007 όταν έπεσε έξω η επιχείρηση του συζύγου της. Εκεί που έπλενε πιάτα άκουσε πως οι γυναίκες του επαγγέλματος κερδίζουν 200 ευρώ την ημέρα και έτσι αποφάσισε να το δοκιμάσει.
"Δεν ήξερα απολύτως τίποτα. Που να βρω τους πελάτες μου, που να τους συναντήσω, πόσο να τους χρεώσω", θυμάται.
Οργή από φεμινίστριες
Εντός της εβδομάδας, ορισμένες από τις πιο εξέχουσες φεμινίστριες της Ισπανίας πρόκειται να συναντήσουν πολιτικούς για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους, σημείωσε η Lidia Falcon, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Partido Feminista de España.
"Θέλουμε να μάθουμε αν η συγκεκριμένη οργάνωση που προσφέρει τα συγκεκριμένα μαθήματα λαμβάνει πόρους από δημόσια ταμεία και αν οι πολιτικοί μας συμφωνούν πως η πορνεία θα πρέπει να προωθείται ως εναλλακτική λύση στην ανεργία", υπογραμμίζει.
Όπως σε πολλές άλλες χώρες, πολλοί είναι εκείνοι που διχάζονται ως προς το αν θα πρέπει η πορνεία να είναι νόμιμη ή όχι.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση του 2007, υπολογίζονταν ότι δραστηριοποιούνται 400.000 στη βιομηχανία του έρωτα. Σε μια βιομηχανία που αποφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.
Πηγή: Guardian