Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

"Ενότητα" Άρθρο Δημήτρη Παπάζογλου υποψηφίου δημάρχου Πύδνας - Κολινδρού

Ενότητα
Του Δημήτρη Παπάζογλου
υποψηφίου δημάρχου Πύδνας - Κολινδρού
Είμαι ένας από τους 9 έως 10 υποψηφίους μέχρι τώρα δημάρχους του δήμου Πύδνας-Κολινδρού στη Βόρεια Πιερία εκ των οποίων οι 6 έλκουν την καταγωγή τους από το Αιγίνιο. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι οι πολλές υποψηφιότητες δεν βλάπτουν και ότι αντιπροσωπεύουν καλύτερα τους πολίτες που έχουν πλήθος επιλογών και σε πολιτικές και σε πρόσωπα. Φοβούμαι ότι τελικά συμβαίνει το αντίθετο και να γιατί:

-Προγραμματικές διαφορές τόσο σημαντικές που να μην επιτρέπουν συνθέσεις δεν υπάρχουν, εφόσον τα προβλήματα είναι κραυγαλέα και οι πιθανές λύσεις σχεδόν  μονοσήμαντες.
-Πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ των προσώπων αλλά δεν απαγορεύουν την συνύπαρξη σε συνδυασμούς όταν το ενδιαφέρον για τα προβλήματα είναι ειλικρινές και μπορεί να γίνει υπέρβαση των κομματικών σκοπιμοτήτων.
-Το πολιτικό μήνυμα των δημοτικών εκλογών δεν μπορεί να είναι η καταμέτρηση των κομματικών συσχετισμών. Μια τέτοια αντίληψη ακυρώνει τον χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης αφού την μετατρέπει σε ‘μακρύ χέρι των κομμάτων’ και διχάζει τις τοπικές κοινωνίες. Το μήνυμα των εκλογών οφείλει να είναι ικανές, αγωνιστικές, ενωτικές διοικήσεις.
-Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές αλλά απαιτούν αυτοέλεγχο γιατί αλλιώς προκαλούν εντάσεις που αποδυναμώνουν την συνοχή και την ενότητα των πολιτών. Και είναι αδύνατο στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε να βρεθούν λύσεις όταν η τοπική κοινωνία είναι διασπασμένη.
Υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις για συνεργασίες μεταξύ των συνδυασμών που έχουν ανακοινωθεί στο δήμο Πύδνας- Κολινδρού ώστε να προκύψουν ισχυρότερα και καλύτερα στελεχωμένα σχήματα; Νομίζω ότι υπάρχουν εφόσον τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όλοι εμείς, έχουμε την θέληση να γίνει. Το βέβαιο είναι ότι ο κατακερματισμός και οι πολλοί συνδυασμοί, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από την ίδια περιοχή, όπως τώρα το Αιγίνιο, προκαλούν την δυσαρέσκεια των πολιτών που επιθυμούν ενωτικά σχήματα στα οποία θα ενταχθούν οι καλύτεροι.
Σε ότι με αφορά δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα, δεν με ενδιαφέρει η όποια κομματική καταγραφή και προτάσσω την ενότητα των τοπικών δυνάμεων ώστε η επόμενη δημοτική αρχή να μην συνεχίσει τις διχαστικές και ατελέσφορες πρακτικές της προηγούμενης. Δεσμεύομαι να καταβάλω κάθε προσπάθεια για την σκοπό αυτό και ελπίζω να προβληματιστούν ανάλογα και άλλοι υποψήφιοι.
Δημήτρης Παπάζογλου

Πολιτικός μηχανικός