Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Νέος μισθός για τους μακροχρόνια ανέργους. Με πόσα θα αμείβονται όσοι προσλαμβάνονται

Μισθός χωρίς τριετίες για τους μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr με συμφωνία σε δύο ζητήματα και πλήρη διαφωνία στο τρίτο, αυτό των ομαδικών απολύσεων, ολοκληρώθηκε, μετά από πεντέμισι ώρες, χθες το βράδυ η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους επικεφαλής της τρόικας. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, δήλωσε εμφατικά αμέσως μετά, ότι «η όποια συζήτηση με την τρόικα ολοκληρώθηκε», επισημαίνοντας ειδικά ότι:
Η τρόικα δεν εγείρει πλέον απαίτηση για κατάργηση των τριετιών από το 2017 («ο θεσμός διατηρείται», ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας) αλλά συμφωνήθηκε ότι θα θεσπιστεί στοχευμένη δράση με κίνητρα για τους μακροχρόνια ανέργους (π.χ. μείωση του κόστους των τριετιών για τη συγκεκριμένη κατηγορία των ανέργων)
Έτσι θα νομοθετηθεί ένας ειδικός μισθός, χωρίς τριετίες, για τους μακροχρόνια άνεργους που θα ισχύει για όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε προσλήψεις εγγεγραμμένων ανέργων που είναι στα μητρώα του ΟΑΕΔ πάνω από ένα χρόνο και, μάλιστα, με προϋπόθεση να μην προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.
Στην περίπτωση που συμφωνηθεί τελικά η πλήρη κατάργηση των τριετιών μισθολογικών ωριμάνσεων για τους μακροχρόνια ανέργους θα μειωθούν οι μισθοί σύμφωνα με τα κάτωθι:
Εργαζόμενος που με προϋπηρεσία τρία χρόνια θα έπαιρνε 644,69 ευρώ. Με την κατάργηση των τριετιών για τους ανέργους θα μειωθεί ο μισθός κατά 29,3 ευρώ μηνιαίως και έτσι ο εργαζόμενος θα λάβει  μισθό 615,3 ευρώ.
Εργαζόμενος με δύο τριετίες ,  θα χάσει 58,65 ευρώ μηνιαίως ο μισθός θα διαμορφωθεί από 703 ευρώ τον μήνα, στα 644 ευρώ. 
Εργαζόμενος με τρεις τριετίες δεν θα λάβει τα 87,95 ευρώ που προβλέπει η μισθολογική ωρίμανση μηνιαίως και από 762 ευρώ μισθό που έπρεπε να λάβει θα πάρει μισθό 674 ευρώ.
Εκτός όμως από τον ειδικό μισθό για τους μακροχρόνια ανέργους οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, .
Η μείωση, θα γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο 2014, κατά 2,9% των εργοδοτικών εισφορών και κατά 1% των εισφορών των εργαζομένων.
Στην απαίτηση της τρόικας για νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση ουσιαστικά των ομαδικών απολύσεων, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις. «Δεν υπάρχει σύγκλιση. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση και συνεχίζουμε στη δική μας θέση» επισήμαναν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.