Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Πώς θα μοιραστούν τα 500.000.000 ευρώ του πλεονάσματος. Ποιοι θα πάρουν και πόσα

Σε ποιους θα διατεθεί το ποσό του πλεονάσματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ποιες εκκρεμότητες έμειναν με την Τρόικα
Οι φτωχότεροι Έλληνες, αυτοί στους οποίους χρωστάει το Δημόσιο και οι πιστωτές της
χώρας θα μοιραστούν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, που έφτασε τελικά στο εντυπωσιακό ύψος των 2,7 - 3 δισ. ευρώ.
Η σχετική ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σηματοδότησε το τέλος της διαπραγμάτευσης των 178 ημερών με την τρόικα, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που επέτρεψε τελικά στην κυβέρνηση να σημειώσει κάποιες «νίκες», παράλληλα βεβαίως με αντίστοιχους συμβιβασμούς.
Πώς και πού θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, η τελική διανομή του έχει ως εξής:
  • Ένα εκατομμύριο Ελληνες θα μοιραστούν περίπου 500 εκατ. ευρώ τον Μάιο, δηλαδή περίπου 500 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται και περίπου 64.000 ένστολοι με μισθό κάτω από 1.500 ευρώ, οι οποίοι θα μοιραστούν 30 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι θα μοιραστούν 475 εκατ. ευρώ, με βάση κριτήρια ανάλογα αυτών που ισχύουν για τα οικογενειακά επιδόματα.
  • Για την ενίσχυση υπηρεσιών που προσφέρονται σε αστέγους, όπως στέγη και τροφή, θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ.
  • Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους εργασίας θα δοθούν 350 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, θα είναι 3,9% επί της συνολικής αμοιβής του εργαζομένου και θα επιμερίζεται μεταξύ εργοδοτών (2,9%) και εργαζομένων (1%). Πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση, δεδομένου ότι οι εισφορές συνολικά αντιστοιχούν στο 44% του μισθού του εργαζομένου και θα μειωθούν περίπου στο 40%. Ετσι, για κάθε 100 ευρώ που πλήρωνε ο εργοδότης ως εισφορά θα πληρώνει τώρα 89 ευρώ, ενώ για κάθε 100 ευρώ που πλήρωνε ο εργαζόμενος θα πληρώνει 94 ευρώ.
  • Ενα δισ. ευρώ θα δοθεί για την εξόφληση παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιπλέον εκείνων που είχαν προβλεφθεί από το πρόγραμμα, ώστε συνολικά να πέσουν στην αγορά 2,8 δισ. ευρώ. Αυτό εξυπηρετεί τον αναπτυξιακό στόχο που επεδίωκε η τρόικα.
  • Αλλο ένα δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους.
Οι εκκρεμότητες
Απέμεναν, όμως, ακόμη δύο θέματα στα οποία είχε σκαλώσει η διαπραγμάτευση: οι ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες η τρόικα ήθελε νομοθέτηση τον Ιούλιο, και οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα για τις οποίες ήθελε δεσμευτικό στόχο για το 2014.
Τελικά, για τις ομαδικές απολύσεις συμφωνήθηκε μια δοκιμαστική περίοδος έως τον Οκτώβριο, ενώ για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα το 2015 η κυβέρνηση δέχθηκε να δώσει κάποια στιγμή ενδεικτικά νούμερα, με βάση τις παραπομπές στο πειθαρχικό, τα πλαστά πιστοποιητικά κ.ά., χωρίς όμως σύνδεση με την κινητικότητα.
Ανάλογος συμβιβασμός με μεταβατική περίοδο υπήρξε για τα φάρμακα, ενώ για το φρέσκο γάλα η απόφαση στηρίχθηκε στην πρόταση Χατζηδάκη για πλήρη απελευθέρωση.
(Πληροφορίες από τα Νέα)

http://news247.gr/