Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Νέο «πακέτο» 168 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ. Άναψε το “πράσινο φως” και για την πώληση της ΔΕΗ

Νέο «πακέτο» 168 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ

Μερικά από τα πιο σημαντικά ακίνητα, μεταξύ των οποίων οι εγκαταλελειμμένες πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τα πολυσυζητημένα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας οδεύουν τελικά και αυτά προς αξιοποίηση από το Ταμείο
Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων την περασμένη εβδομάδα μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά και το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, τα οποία παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητα, εδώ και μία δεκαετία, το Ξενία Πλαταμώνα, 137 διαμερίσματα από τα προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας, πολλά κτίρια / οικόπεδα στην Πλάκα αλλά και νέα ακίνητα στο εξωτερικό, την Ουάσιγκτον, την Πρετόρια και το Ερεβάν της Αρμενίας. Τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο των 168 ακινήτων που μεταβιβάζονται προς αξιοποίηση στο Ταμείο, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές της.
.
Για τα 137 διαμερίσματα του Αστικού Προσφυγικού Συνοικισμού της λεωφόρου Αλεξάνδρας είχαν γίνει ουκ ολίγες προσπάθειες στο παρελθόν αξιοποίησής τους, ειδικά την περίοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας. Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1933 και 1935, με σχέδια των αρχιτεκτόνων Κίμωνος Λάσκαρι και Δημητρίου Κυριακού και στέγασαν ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πρόκειται για οκτώ πολυκατοικίες με 228 διαμερίσματα, τα οποία άρχισαν να απαλλοτριώνονται σταδιακά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ωστόσο όλες οι προσπάθειες αξιοποίησης – ακόμη και της κατεδάφισής τους – συνάντησαν σθεναρές αντιδράσεις από αρχιτέκτονες, κατοίκους κ.τ.λ. με αποτέλεσμα το 2008 να κηρυχθούν διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Κέρδος online   11/3/2014 8:45

Το ΦΕΚ 


Άναψε το “πράσινο φως” για την πώληση της ΔΕΗ. Σε ιδιώτες το 30% της επιχείρησης  …

Το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα ολοκληρωθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού η διαδικασία πώλησης της “Μικρής ΔΕΗ“, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το “ξεπούλημα” του στρατηγικού τομέα για την ανάπτυξη περνάει στην τελική του φάση, μετά και την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας και την πώληση του ΑΔΜΗΕ.  
Ο κύκλος εργασιών της πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Περισσότερους από 2 εκατομμύρια καταναλωτές, 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνολικής ισχύος 2.363 Μεγαβάτ, έξι ορυχεία λιγνίτη και περίπου 3.000 εργαζόμενοι συνθέτουν την “προίκα” της προς πώληση “μικρής ΔΕΗ”.
Το σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ δόθηκε τη Δευτέρα προς δημόσια διαβούλευση και προβλέπει το σπάσιμο της ΔΕΗ σε δύο εταιρείες με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την αποκρατικοποίηση σε πρώτη φάση του 30%. ( Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου “Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας “Έτσι, δημιουργείται μία εταιρεία, η “μικρή ΔΕΗ”, στην οποία θα μεταφερθούν μονάδες, στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, προσωπικό αλλά και πελάτες, που να αντιστοιχούν στο 30% της άλλης επιχείρησης, της ΔΕΗ, που απομένει από τη διάσπαση.
Με πιο απλά λόγια, από τη ΔΕΗ αποσχίζεται το 30% με περιουσιακά στοιχεία και αντίστοιχο προσωπικό. Αυτή η νέα εταιρεία θα αποκρατικοποιηθεί και θα δοθεί εξολοκλήρου σε ιδιώτη μετά από διεθνή διαγωνισμό.
Στη “μικρή ΔΕΗ”, εισφέρονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη:
ΑΗΣ (ατμοηλεκτρικός σταθμός) Αμύνταιου Ι και ΙΙ, ισχύος 600 Μεγαβάτ
ΑΗΣ Μελίτη Ι ισχύος 330 Μεγαβάτ και άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τη μονάδα Μελίτη ΙΙ ισχύος 340 Μεγαβάτ.
Μεταφέρονται επίσης και τα δικαιώματα της ΔΕΗ επί των ορυχείων για να λειτουργήσουν οι προαναφερόμενες μονάδες.
Ειδικότερα, στη νέα εταιρία θα μεταφερθούν οι μονάδες:
- Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης.
- Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, ‘Αγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
- Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
Πρόκειται δηλαδή για μονάδες συνολικής ισχυος 2.318 μεγαβάτ συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης)2 και τα λιγνιτωρυχεία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών τής νέας εταιρίας, σε ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Προβλέπεται ακόμη ότι:
- Η νέα εταιρία υποκαθίσταται αυτοδικαίως στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ με τους εργαζομένους που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο. Η διαδικασία μεταφοράς τού προσωπικού θα καθοριστεί με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.
- Η μεταβίβαση των συμβάσεων προμήθειας στη νέα εταιρία επέρχεται άνευ συγκατάθεσης των πελατών της ΔΕΗ, κατ’ απόκλιση των προβλεπομένων στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η ΔΕΗ οφείλει για έξι μήνες να απέχει από επιθετικές εμπορικές πρακτικές για επαναπροσέλκυση των συγκεκριμένων πελατών, ενώ σε περίπτωση λύσης των συμβάσεων αυτών προβλέπεται ότι μπορεί να αρνηθεί τη σύναψης νέας σύμβασης με τους συγκεκριμένους πελάτες.
Οι συμβάσεις που θα μεταφερθούν θα προσδιοριστούν με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.
-Το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που είχε η ΔΕΗ σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται στη νέα εταιρεία περιέρχεται αυτόματα στη νέα εταιρεία.
Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ: «Με τη δημιουργία νέας ανταγωνιστικής επιχειρήσεως στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και συνακόλουθα η δημιουργία θέσεων εργασίας στον οικείο κλάδο. Επίσης, αυξάνεται η εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών παικτών στην ελληνική αγορά, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και τελικά τη μείωση των τιμών ενέργειας στον τελικό καταναλωτή».
Πηγές :

http://justiceforgreece.wordpress.com