Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΙΟΡΔΑΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον για θρησκευτικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως το 'Αγιον Όρος και η διαδρομή του Αποστόλου Παύλου στην Κεντρική Μακεδονία, επιδεικνύει η Ιορδανία, όπως διαπιστώθηκε σε συνέδριο που
πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Αλ Μπάλκα της Ιορδανίας, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

“Η Ιορδανία έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, χώρα την οποία αισθάνεται πολύ κοντά. Η παρουσία, άλλωστε, εκεί του ορθόδοξου χριστιανικού στοιχείου προκαλεί έντονο τουριστικό ενδιαφέρον για επισκέψεις σε θρησκευτικούς προορισμούς όπως το 'Αγιον Όρος, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, αλλά και μοναστήρια και εκκλησίες, που υπάρχουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας” επισημαίνει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παπάς, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια στο συνέδριο. 

Το ενδιαφέρον όμως δεν σταματά εκεί καθώς, όπως διαπιστώθηκε από τις επαφές που έγιναν στο περιθώριο της διοργάνωσης, η ιορδανική πλευρά ζητά πληροφόρηση για πολιτιστικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Βεργίνα, η Πέλλα και άλλες περιοχές που σχετίζονται με την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και για θέματα γαστρονομικού τουρισμού και προϊόντα, όπως το τυρί, η ελιά, το λάδι και τα παράγωγά τους (όπως για παράδειγμα η πάστα ελιάς).

“Είναι χαρακτηριστικό ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασιών στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών και των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων” προσθέτει ο κ. Παπάς.

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό έργο “Medroute” (“Μεσογειακή Διαδρομή για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό” του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας CBC MED ENPI), στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο στην Ιορδανία, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γιάννης Γιώργος σημειώνει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ότι οι τρεις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό, (Ελλάδα, Ιταλία και Ιορδανία) ανταλλάσσουν μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, πληροφορίες για το τουριστικό προϊόν που επιθυμούν να προωθήσουν.

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εστιάζει το ενδιαφέρον της στον θεματικό τουρισμό, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ροή τουριστών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ σε ό,τι αφορά τον τουρισμό στην Ιορδανία προτείνει στους Έλληνες τουρίστες προορισμούς με ιστορικό, γαστρονομικό και λαογραφικό ενδιαφέρον” προσθέτει.

Ερωτηθείς για αναφορές που έκανε στο πρόσφατο παρελθόν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στην τουριστική “στόχευση” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε αγορές, όπως εκείνες του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κ. Γιώργος διευκρινίζει ότι σε εκείνη την περίπτωση η στόχευση αφορά τον μαζικό τουρισμό, ενώ στο πλαίσιο του “Medroute” προωθείται ξεκάθαρα ο θεματικός τουρισμός.

Απώτερη επιδίωξη των εταίρων του έργου είναι μετά την ολοκλήρωσή του, τον προσεχή Ιούνιο, να υπάρχουν συγκεκριμένες επιχειρηματικές προτάσεις και ελκυστικά τουριστικά πακέτα για κάθε περιοχή. 


http://www.agioritikovima.gr