Μητροπολίτες σε... διαθεσιμότητα
Από το Σεπτέμβριο του 2013 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου έχει ανοίξει ένα θέμα που τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν «ταμπού» για τους εκκλησιαστικούς κύκλους. Αυτό της
απομάκρυνσης γηραιών και ασθενών Μητροπολιτών από την διοίκηση της επαρχίας τους.
Οι συνεχιζόμενες απουσίες Μητροπολιτών για λόγους υγείας από τα συνοδικά όργανα και οι καταγγελίες και πληροφορίες που φτάνουν στην Ιερά Σύνοδο για περιπτώσεις κακοδιοίκησης Μητροπόλεων, στις οποίες προΐστανται γηραιοί και ασθενείς Ιεράρχες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο.
Ο προβληματισμός είναι έντονος καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζονται τόσα πολλά προβλήματα στην σύνθεση της Ιεραρχίας. Αρκετοί Μητροπολίτες, φέρονται να αντιμετωπίζουν κατά περιπτώσεις ακόμα και σοβαρά προβλήματα υγείας και δύσκολα μπορούν να μετέχουν στις συνεδριάσεις των συνοδικών οργάνων αλλά και να διοικήσουν τις μητροπόλεις τους.
Η αρχή έγινε με την Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης. Για πρώτη φορά από το 1977 που ενεργοποιήθηκε το «Σύνταγμα» της Εκκλησίας ο Καταστατικός Χάρτης αποφασίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο να ενεργοποιηθεί η τριμελής Επιτροπή που προβλέπεται από το άρθρο 34 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που σκοπό έχει να εξετάσει την ικανότητα άσκησης διοίκησης από γηραιούς και νοσούντες Αρχιερείς.
Τι εξετάζει η Επιτροπή
Όπως ορίζει η διαδικασία που περιγράφεται στον Καταστατικό Χάρτη, η επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του ΣτΕ ή κάποιον εκπρόσωπο του και δυο πανεπιστημιακούς ιατρούς επισκέπτεται τους γηραιούς και ασθενείς Μητροπολίτες, εξετάζοντας τη δυνατότητα άσκησης των διοικητικών τους καθηκόντων. Στη συνέχεια καταρτίζει το πόρισμά της, το περιεχόμενο του οποίου είναι δεσμευτικό για την Ιερά Σύνοδο, η οποία ανάλογα με το περιεχόμενό του καλείται είτε να θέσει τον Μητροπολιτικό θρόνο εν χηρεία, είτε να δηλώσει πως ο Μητροπολίτης παραμένει.
Εφόσον η γνωμάτευση είναι αρνητική και κριθεί ότι κάποιος Μητροπολίτης δεν δύναται να ασκήσει τα διοικητικά του καθήκοντα, τότε ο Θρόνος κηρύσσεται σε χηρεία.
Η αρχή έγινε με τη Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης. Τον Νοέμβριο του 2013 μετά την κίνηση όλων των νόμιμων διαδικασιών η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι ο γηραιός και ασθενής ιεράρχης δεν δύναται να ασκήσει τα καθήκοντά του και έτσι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το ιατρικό πόρισμα της Επιτροπής και κήρυξε τον θρόνο σε χηρεία.
Στην επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας, τον Φεβρουάριο - εκτός απρόοπτου - αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης. Ωστόσο παρασκηνιακά οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες με τους «Μνηστήρες» να εκδηλώνουν λιγότερο ή και περισσότερο εμφανώς το ενδιαφέρον τους ενώ οι Μητροπολίτες που τους υποστηρίζουν φέρονται να εξασκούν τις διπλωματικές ικανότητές τους προκειμένου να κερδίσουν την ψήφο των αδελφών τους Ιεραρχών υπέρ του εκλεκτού τους.
Έρχονται και άλλες Μητροπόλεις
Την Δευτέρα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εγκρίνει την αποστολή της Επιτροπής σε δυο ακόμα Μητροπόλεις. Στην Φωκίδος και την Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Οι δυο Μητροπολίτες, οι Φωκίδος Αθηναγόρας και Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος είχαν κληθεί στη ΔΙΣ για να δώσουν εξηγήσεις για τη διοίκηση των επαρχιών τους, ωστόσο όπως τελικά φάνηκε αυτές δεν ήταν επαρκείς.
Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι διαδικασίες που θα κινηθούν είναι ίδιες με αυτές της Μητρόπολης Κίτρους και Κατερίνης...
Αρκετοί είναι οι Μητροπολίτες που εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν ακόμα και σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων οι Ιωαννίνων Θεόκλητος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, Καρπενησίου Νικόλαος, Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος, Κεφαλληνίας Σπυρίδων και Μεγάρων Βαρθολομαίος.
Μάχη για τα «ιερά» προνόμια
Ένας από τους λόγους που αρκετοί Ιεράρχες δεν επιθυμούσαν στο παρελθόν να παραιτηθούν, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να διοικήσουν, ήταν μεταξύ άλλων και τα προνόμια που έχουν εκ του νόμου οι Μητροπολίτες, καθώς γνωρίζουν ότι τα οικονομικά τους θα μειωθούν δραστικά.
Ένας Ιεράρχης δικαιούται κυρίως σπίτι, αυτοκίνητο αλλά και… «τυχερά». Δεν είναι λίγα και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Από την άλλη ένας «πρώην» λαμβάνει την σύνταξή του από το δημόσιο καθώς και ένα επίδομα από την σύνοδο. Στην Αρχιεπισκοπή επικρατεί προβληματισμός για το πώς θα ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος. Σύμφωνα με πληροφορίες μία από τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο κ. Ιερώνυμος είναι η Μητρόπολη να παραχωρεί δωρεάν ένα διαμέρισμα στον Ιεράρχη που αποχωρεί, προκειμένου να έχει μια σίγουρη στέγη.
Πηγή: real.gr