του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
1. Ο βουλευτής κ. Τατσόπουλος απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί παρουσίασε (δημόσια) προσωπικές απόψεις μη αρεστές στην κομματική ηγεσία, όχι γιατί “έδωσε έδαφος για τη στοχοποίηση κοινωνικών αγωνιστών και πολιτικών στελεχών του κόμματος”.
Αυτό καταλαβαίνει όποιος, με στοιχειώδη προσοχή, διαβάσει τις επίμαχες δηλώσεις του.
2. Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τρομοκρατία, ο βουλευτής:
(α) καλύπτει απόλυτα το κόμμα του, δηλώνοντας κατηγορηματικά:
- “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία”.
- “Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες αυτών των ανθρώπων (των τρομοκρατών). Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι κυρίαρχη αντίληψη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εντελώς περιθωριακή αντίληψη”.
(β) υπερασπίζεται το κόμμα του ακόμα και για τη στάση κάποιων συγκεκριμένων μελών του:
- Αναφερόμενος σε δύο άτομα (παραθέτει τα ονόματά τους) που “ήταν στο Δίκτυο Κοινωνικών Δικαιωμάτων που τους θεωρεί (τους φυλακισμένους της 17 Νοέμβρη) πολιτικούς κρατουμένους”, τονίζει: “Αυτοί οι άνθρωποι δεν παίζουν ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια περιθωριακή φωνή”.
- Αναφερόμενος στη “Ρόζα”, επισημαίνει: “Ναι, η ‘Ρόζα’ είναι μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχει σημασία. Δεν υπάρχει καμία συνιστώσα, πρώτα απ’ όλα, αυτή τη στιγμή και η ‘Ρόζα’ ήταν από τις πρώτες που αυτοδιαλύθηκαν, με την απόφαση του συνεδρίου”.
3. Για ορισμένα σοβαρά πολιτικά ζητήματα, όμως, ο κ. Τατσόπουλος επιμένει να παρουσιάζει δημόσια προσωπικές απόψεις μη συμβατές με εκείνες της κομματικής ηγεσίας:
(α) Για την τρομοκρατία: “Απαντάω σε όποιον μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τους ονομάζει πολιτικούς κρατουμένους, ότι αυτοί οι άνθρωποι διώκονται και είναι φυλακή για τις ιδέες τους και τη δράση που τους επέβαλαν αυτές.
Δεν βρίσκω τίποτα ιδεολογικό και επαναστατικό και θεωρώ απίστευτη πρόκληση ότι ο συνήγορος του Ξηρού (αναφέρει το όνομά του), βγήκε και μίλησε για επαναστατική δράση και πολιτική απόφαση. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στη φυλακή επειδή δολοφόνησαν”.
(β) Για τον λαϊκισμό: “Τα δύο μεγάλα κόμματα η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να παίζουν κρυφτούλι με το λαϊκισμό”.
(γ) Για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ και τη δραχμή: “Αλλά είναι λίγο σαν την Ελλάδα στο ευρώ ο Λαφαζάνης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν θα φύγει ή αν θα τον διώξουν. Δεν ξέρω, αλλά σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει εάν η τόσο ασύμβατη θέση του με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπάρχει…”
“Πρέπει να το λύσει αυτό το πρόβλημα. Κάποιος από τους δύο θα πρέπει, φαντάζομαι, να κάνει πίσω, διότι όταν θα έλθει η ώρα να είμαστε στην εξουσία, δεν μπορούν να υπάρχουν και οι δύο απόψεις”.
(δ) Για τη μη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στην τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.: “Τον θεσμικό ρόλο πρέπει να τον βάζουμε στην άκρη, ανεξάρτητα από τις ιδέες σου και τις ιδέες μου. Είτε είμαι είτε όχι αξιωματική αντιπολίτευση ή κυβέρνηση”.
(ε) Για τις συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα: “Ένα κομμάτι από τους 58, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ το θεωρώ φυσικούς μας συμμάχους (…) Δεν βρίσκω προσωπικά άλλο χώρο πιο συγγενή με εμάς, ούτε το ΚΚΕ ούτε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ”.
“ (Ο Λαφαζάνης) βγαίνει συνέχεια να πει για συνεργασία με το ΚΚΕ και το ΚΚΕ συνέχεια τον αδειάζει”.
“Οι ποπουλιστές της Δεξιάς, αυτοί οι ΑΝΕΛ, οι ‘ανεξέλεγκτοι Ελληνες’, όπως λένε πολλοί, δεν είναι μια πρόταση σοβαρή, την οποία θα μπορεί αν θελήσει ως πρόταση συμμαχία ένα κόμμα της Αριστεράς για να κυβερνήσει”.
4. Η αιτιολογία της “στοχοποίησης κοινωνικών αγωνιστών” επιλέχτηκε, γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αδυναμία, σήμερα και για τους γνωστούς λόγους (δημοσίως εκφραζόμενες θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας κ.α.), να “στοχοποιήσει” τη δημόσια έκφραση απόψεων αντίθετων με τις δικές της...