Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κίνα: Η μόλυνση του αέρα αυξάνει τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... onlycy.com
Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα στην κινεζική πρωτεύουσα, το Πεκίνο, έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το BBC. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων “Νέα Κίνα”, ο αριθμός αυτός
έχει αυξηθεί κατά 50% και πλέον. Αξιωματούχοι του τομέα υγείας στο Πεκίνο υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα παραμένει η πρώτη αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα, αλλά παραδέχονται ότι ένας παράγοντας είναι και η μόλυνση του αέρα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσφατα εκτίμησε ότι ο μολυσμένος αέρας στοιχίζει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία,που αφορούν μόνο μία πόλη και μόνο τη συγκεκριμένη νόσο, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την υγειονομική διεύθυνση της πρωτεύουσας. Από αυτά προκύπτει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα ανά 100.000 κατοίκους ήταν 39,56 το 2002, αλλά ανήλθε σε 63,09 το 2011. Ωστόσο, η ίδια πηγή δεν ανέφερε την αιτία του φαινομένου. Αξιωματούχοι του τομέα υγείας δήλωσαν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα συνδέεται με τις επιλογές στον τρόπο ζωής των πολιτών με το κάπνισμα να βρίσκεται στην πρώτη θέση των αιτίων εμφάνισης της νόσου. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι άλλοι παράγοντες ενδέχεται να είναι το παθητικό κάπνισμα και η ατμοσφαιρική μόλυνση. Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ δημοσιοποίησε επιστημονική έκθεση η οποία περιγράφει λεπτομερώς τη σχέση ανάμεσα στην μόλυνση του αέρα και σε έναν αριθμό από διαφορετικές παθήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εισπνοή μικρών σωματιδίων που αιωρούνται μέσα στον περιβαλλοντικό αέρα όταν αυτός είναι μολυσμένος ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο και για περισσότερους από 200.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα. “Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα που αποδίδονται στα αιωρούμενα σωματίδια στον περιβαλλοντικό αέρα καταγράφονται στην Κίνα και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας”, ανέφερε ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με το BBC, οι κάτοικοι της Κίνας ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα προβλήματα στην υγεία τους που προκαλούνται από την μόλυνση του αέρα και το νέφος, το οποίο συχνά σκεπάζει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας-αποτέλεσμα της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την πλημμελή εφαρμογή των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι μία οκτάχρονη από την επαρχία Σιανγκτσού έγινε ο νεότερος ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα, γεγονός που αποδόθηκε στη μόλυνση του αέρα. Το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν διέψευσε την πληροφορία αυτή, αλλά η δημοσιοποίησή της προκάλεσε έντονη ανησυχία στην κινεζική κοινωνία, επισημαίνει το BBC.

- See more at: http://www.onlycy.com