Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

Εγκύκλιο εξέδωσε χθες η Ιερά Σύνοδος με αφορμή την έναρξη από την Τετάρτη του προγράμματος απασχόλησης κοινοφελούς χαρακτήρα μέσω ΟΑΕΔτο οποίο περιλαμβάνει και προσλήψεις σε Μητροπόλεις.
Ήδη κάποιες μητροπόλεις όπως η Μητρόπολη Καστοριάς έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. To ίδιο και η Μητρόπολη Σπάρτης. 
Για την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης προβλέπονται 33 θέσεις, που κατανέμονται ως εξής:
Για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δύο (2) Διοικητικού, μία (1)  Νηπιαγωγών και τρεις (3) Νοσηλευτών, για Τεχνολογική Εκπαίδευση έξι (6) Νοσηλευτών, μία (1) Διοικητικού Λογιστικού, δύο (2) Βιβλιοθηκονόμων και τρεις (3) Βρεφονηπιοκόμων, για Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τρεις (3) Ηχοληπτών και δέκα (10) Γενικών Καθηκόντων και για Υποχρεωτική Εκπαίδευση δύο (2) Γενικών Καθηκόντων.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει:  

Διά του παρόντος, σας γνωρίζουμε ότι δημοσιεύθηκε η υπ' αριθμ. πρωτ. 95037/12.11.2013 Δημόσια Πρόσκληση του ΟΑΕΔ (ΑΔΑ: ΒΛ194691Ω2-ΟΒΩ) για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, στο οποίο επωφελούμενοι φορείς είναι και οι Ιερές Μητροπόλεις. Σύμφωνα με αυτήν, την οποία παρακαλούμε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο (diavgeia.gov.gr) και να μελετήσετε επισταμένως:

1. Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.

2. Τα κριτήρια επιλογής των ωφελουμένων είναι: α) το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, β) το χρονικό διάστημα εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου αυτών, γ) το ετήσιο εισόδημα (ατομικό ή οικογενειακό), δ) η ηλικία και ε) ο αριθμός των ανήλικων τέκνων.

3. Το σύστημα επιλογής βασίζεται στην μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ, και υπόκειται στον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

4. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των ανέργων, ο ΟΑΕΔ θα χορηγήσει στους ωφελουμένους παραπεμπτικό σημείωμα προς τους επωφελουμένους φορείς (Ιερές Μητροπόλεις), στο οποίο θα αναγράφεται ρητά ότι η πρόσληψη γίνεται στο πλαίσιο

της Πράξης «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ».

5. Οι Ιερές Μητροπόλεις υποχρεούνται να προσλάβουν τους ωφελουμένους εντός 15 ημερών, αφού προηγουμένως πραγματοποιήσουν έλεγχο των δικαιολογητικών (πτυχίων κ.λπ.) για την κάλυψη της κάθε θέσεως. Δύνανται επίσης να ζητήσουν την αντικατάσταση όσων δεν αποδεχθούν την εργασία ή δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ή αποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Δύνανται επίσης οι Ιερές Μητροπόλεις να μην αποδεχθούν κάποιον συγκεκριμένο άνεργο· στην περίπτωση αυτή η συγκεκριμένη θέση παραμένει κενή.

6. Γιά την καταβολή των αμοιβών και των ασφαλιστικών εισφορών, οι Ιερές Μητροπόλεις θα αποστέλλουν κάθε μήνα στον ΟΑΕΔ κατάσταση των ωφελουμένων. Ο ΟΑΕΔ θα πιστώνει τους λογαριασμούς των φορέων (Ιερών Μητροπόλεων) με το απαιτούμενο ποσό, προκειμένου να καταβληθούν οι ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές. Το ποσό της αμοιβής θα καταβάλλεται στους ωφελουμένους από τον ΟΑΕΔ.

7. Με τη λήξη του πενταμήνου λήγει αυτοδικαίως η εργασιακή σχέση ανάμεσα στον ωφελούμενο και την Ιερά Μητρόπολη (δεν απαιτείται καταγγελία της συμβάσεως εργασίας), ενώ η Ιερά Μητρόπολη δεν έχει καμία υποχρέωση έναντι του ωφελουμένου.

Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει οιαδήποτε διαφοροποίηση σε ο,τι περιγράφεται ανωτέρω είτε στην Πρόσκληση – Ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, θα ενημερωθείτε με νεώτερο Εγκύκλιο Σημείωμα.


Εντολή της Ιεράς Συνόδου

Ο Αρχιγραμματεύς


† Ο Διαυλείας Γαβριήλ