Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ψυχανάλυση: Η επιστήμη του "Άλλου"

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΝΟΗΣΙΣ
 Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για ένατη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς
επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας

Το θέμα του επόμενου καφέ αφορά στην ψυχανάλυση. Η παρεξηγημένη θεωρία του Φρόιντ δυσκολεύτηκε να βρει τη θέση της ανάμεσα στις επιστήμες, αλλά επηρέασε και βοήθησε ουσιαστικά την εξέλιξη της ψυχιατρικής και της αντίληψης για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ανάμεσα σε επιστήμη και τεχνική η ψυχανάλυση προσεγγίζει την υπόσταση του ανθρώπου καθιστώντας τη σχέση με τον Άλλον κεντρικό πυρήνα της ψυχικής ζωής: Αφ’ ενός πηγή ευχαρίστησης και ζωής, αφ’ ετέρου αιτία εμφάνισης των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.

Για την ψυχανάλυση θα μας μιλήσει ο κλινικός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής Γιάννης Βαϊτσαράς, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, στις 18.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο(Λεωφόρος Στρατού 2Α, πληροφορίες, τηλ: 2310 821231).

Είσοδος Ελεύθερη


Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γιάννης Βαϊτσαράς γεννήθηκε το 1956 και μεγάλωσε στο Βόλο. Έζησε στη Γαλλία, όπου σπούδασε αρχικά Αρχιτεκτονική και Κοινωνική Ανθρωπολογία, στη συνέχεια Κλινική Ψυχολογία. Εκεί έκανε και την ψυχαναλυτική του εκπαίδευση. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία,  στη Μέση Eκπαίδευση της Γαλλίας και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων του 17ου διαμερίσματος του Παρισιού. Από το 2000 ζει στη Θεσσαλονίκη όπου δουλεύει ως κλινικός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής.
Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί τρία βιβλία του:
1.    Διηγήματα Ψ, Κοντύλι, 2012
2.    Ακούω όπως Αγαπάω, ψυχαναλυτικές ιστορίες καθημερινότητας, 2013.
3.    Απώλειες, ημερολόγια ψυχανάλυσης, μυθιστόρημα, Ένεκεν, 2013.
Στα γαλλικά εκδόθηκαν από τις εκδόσεις L’ Harmattan:
1.    Ecouter comme Aimer, histοires de psychanalyses ordinaires. Paris, 2012.
2.    Le cabinet de Nicéphore P. Paris, 2013.