Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Αύξηση 748% στη φορολογία ακινήτων μέσα σε τέσσερα χρόνια

Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, από 526 εκατ. ευρώ το 2009 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δισ. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα πάνω από 3,9 δισ. ευρώ, τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.
Υπερ-οκταπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, σύμφωνα
με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2014 που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Επιπρόσθετα, από 1ης Ιανουαρίου τίθενται σε εφαρμογή σειρά νέων επαχθών μέτρων για τους ιδιοκτήτες αλλά και για όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, όπως η επιβολή πόθεν έσχες με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες που εξακολουθούν να ισχύουν, η επιβολή φόρου υπεραξίας κ.α.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Πάτρας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «FORUMΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – 16ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ», παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων του Νομού Αχαΐας.
Συγκεκριμένα οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, από 526 εκατ. ευρώ το 2009 και 2010 εκατ. το 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δις. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα πάνω από 3,9 δις. ευρώ. Η εξέλιξη των προβλέψεων για εισπράξεις του προϋπολογισμού από φόρους στην περιουσία έχει ως εξής:

Εισπράξεις κρατικού προϋπολογισμού από φόρους στην περιουσία (εκατ. ευρώ)

20092010201120122013 (εκτ.)2014 (προβλ.)
5264871172285727843937

Ο κ. Παραδιάς σημείωσε ότι η εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα ακόμη και σε εμπορικούς δρόμους παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς (όταν εισπράττονται), οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί και οι ιδιοκτήτες στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε ότι οι εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν «έκτακτη» επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μονιμοποιούνται με το εξαμβλωματικό και αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης κ. Διονύσιος Χιόνης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΠΟΜΙΔΑ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η μείωση της φορολογίας ως μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ανάκαμψη της κτηματαγοράς». Ο κ. Χιόνης τόνισε ότι η αγορά ακινήτων αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης και ότι η δημοσιονομική προσέγγιση των θεμάτων της ακίνητης περιουσίας αφαιρεί την οποιαδηποτε αναπτυξιακή της συμβολή. «Εκτός της αναπτυξιακής συνεισφοράς η φορολογική μεταχείριση της ακίνητης περιουσίας ενέχει και το στοιχείο της αδικης φορολογικής επιβάρυνσης εφόσον η συνολική συνεισφορά των ακινήτων μεταξύ των ετών 2009 και 2012 τετραπλασιάστηκε», σημείωσε.
Ο Φορολογικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ και του Δ.Σ.Α. δικηγόρος κ. Ευστάθιος Μπακάλης επεσήμανε ότι οι δυνατότητες δικαστικής προστασίας των ιδιοκτητών που αδυνατούν να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι περιορισμένες, για σειρά λόγων στους οποίους περιλαμβάνεται η αδυναμία αμφισβήτησης των αντικειμενικών αξιών αφού δεν υπάρχουν άλλα αποδεκτά συγκριτικά στοιχεία, το γεγονός ότι η δικάσιμος στα φορολογικά δικαστήρια προσδιορίζεται μετά από 5-7 χρόνια, χωρίς στο μεταξύ να αναστέλλεται η υποχρέωση πληρωμής των φόρων, κ.α. Σημείωσε ακόμη ότι σε άλλες ευρωπαικές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία τα Δικαστήρια έχουν αποφανθεί οτι δεν νοείται φόρος κατοχής στην περιουσία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, σε αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Η Πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαίας Δικηγόρος κα Κυριακή Αθανασιάδου είπε ότι η Πολιτεία διαχειρίζεται την εξαθλίωση των πολιτών οι οποίοι όμως όπως τόνισε δεν χρειάζονται διακηρύξεις ελεημοσύνης αλλά προστασία των Συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.
Συνοπτικά οι αλλαγές που επέρχονται στην ελληνική κτηματαγορά από 1.1.2014, όπως παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην εκδήλωση, είναι οι εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ KTHMATAΓOΡA ΑΠΟ 1.1.2014
ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
ΘΕΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
ΝΕΕΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΚΑΘΕ
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ:
1.ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΠΟ 10% ΣΕ 3%1. ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΠΛΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΟΥ
2. ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ2. ΕΠΙΒΟΛΗ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΓΟΡΑΣ, ΛΟΓΩ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ
3. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΠΙ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΑΞΙΑΣ 250.000€3. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΩΝ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ, ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΦΕ
 4. ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΑΠΟ 11 – 33% + ΕΙΣΦ. ΑΛΛΗΛ. 1-4%
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ:
 1.ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ 15%, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟ ΠΩΛΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟ ΤΟΥ 2007, ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Η ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ
 2.Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ»  ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΜΙΑΣ ΔΙΕΤΙΑΣ
ΠΗΓΗ: ΠΟΜΙΔΑ 

http://justiceforgreece.wordpress.com/