Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Διπλάσια η συμμετοχή από σήμερα στα φάρμακα! Ποια θα πληρώνουμε ακριβότερα

Σε διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων προχωρά από σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ποια σκευάσματα θα επιβαρύνουν τις τσέπες μας
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Νέο χαράτσι από σήμερα 21 Οκτωβρίου για τις τσέπες των ασφαλισμένων καθώς θα κληθούν να πληρώνουν όλη τη διαφορά από την ασφαλιστική τιμή (τιμή αποζημίωσης) έως τη λιανική. Μέχρι πρότινος τη μισή διαφορά αυτή (50%) πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ πλέον όμως θα πρέπει να την καταβάλει ο ασθενής. 
 
Πρόκειται για μια επιβάρυνση που αφορά στα πρωτότυπα φάρμακα με τα οποία ακολουθούν θεραπευτική αγωγή χιλιάδες ασφαλισμένοι και σε πολλές περιπτώσεις το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν είναι πολύ μεγάλο. 
Έτσι οι ασθενείς είτε θα πρέπει να πληρώνουν τα επιπλέον χρήματα από την τσέπη τους ή να επιλέγουν γενόσημα άλλα σκευάσματα δηλαδή αντίγραφα τα οποία και θα πληρώνουν πολύ φθηνότερα. 
 
«Χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς να έχει προηγηθεί η συνεννόηση με το γιατρό τους  οι  χρόνιοι πάσχοντες θα βρεθούν προ εκπλήξεων μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου καθώς το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία» σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
 
Φαίνεται πάντως ότι οι γιατροί δεν έχουν ενημερωθεί καθώς το ιατρικό σώμα δεν έχει λάβει τη λίστα των αποζημιούμενων από τον Οργανισμό φαρμακευτικών σκευασμάτων με τις τιμές αναφοράς.
Πάντως αν επιλεγεί γενόσημο φάρμακο η συμμετοχή παραμένει στο 25%. 
Όμως νέο χαράτσι έρχεται για τους ασθενείς και από τις αρχές του νέου έτους οπότε και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν άλλο ένα ευρώ ανά συνταγή. 
 
Να σημειωθεί ότι ο γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει πάνω από τρία φάρμακα σε κάθε συνταγή ενώ η θεραπείες χορηγούνται σε μηνιαία βάση. 
Οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι πάντως αρνούνται να εισπράξουν το ένα ευρώ ανά συνταγή καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος: «δε θα εφαρμόσουμε το μέτρο από το νέο έτος διότι εμείς δε θα μετατραπούμε σε …ΔΕΗ».