Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

“Το σχολείο είναι το σπίτι μας”

Υπάρχουν τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά μοντέλα, που όλοι ξέρουμε (ο δάσκαλος-παντογνώστης διδάσκει αυτά που κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει και ο μαθητής-δέσμιος είναι υποχρεωμένος να αποδείξει ότι τα έμαθε).
Παράλληλα όμως, υπάρχουν και άλλα εκπαιδευτικά συστήματα σε χρήση, που
ανατρέπουν εντελώς αυτή τη σχέση. Τέτοιο είναι και το μοντέλο της βιωματικής μάθησης(αδόκιμη μετάφραση του διεθνώς αποδεκτού όρου play-based learning (PBL), που κάποιοι το προτιμούν ως project-based learning και κάποιοι, πιο προχωρημένοι, το αναφέρουν ως passion-based learning!)
Και για να μη μιλάμε θεωρητικά, ας πιάσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: το γυμνάσιο Manor New Technologyστο Manor του Texas.
Τι ξεχωριστό έχει αυτό το μέρος; Σαν PBL σχολείο, τα παιδιά δεν υφίστανται διδασκαλία, αλλά απλώς αναλαμβανουν να υλοποιήσουν πραγματικά projects βιωματικής κατάκτησης της γνώσης, απόλυτα συνδεδεμένα με την καθημερινή ζωή. Το πιο σημαντικό κομμάτι δε τη φιλοσοφίας του σχολείου, δεν είναι η μάθηση, αλλάη σύναψη δυνατών δεσμών (relationships) μεταξύ δασκάλων και μαθητών.
Είναι το μοντέλο αυτο επιτυχημένο; “Το σχολείο είναι το σπίτι μας“, λένε όλοι. Ούτε ένας μαθητής δεν έχει φύγει στα 5 χρόνια που λειτουργεί το σχολείο, ούτε ένας καθηγητής δεν εχει αποχωρήσει δυσαρεστημένος. Και θέλετε να ακούσετε και τα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών; 98% των μαθητών αποφοιτούν και το 100% όσων αποφοιτούν γίνεται δεκτό σε αμερικάνικα πανεπιστήμια!
Τι θα γινόταν λοιπόν αν αποφασίζαμε κάποια στιγμή να πειραματισθούμε και με άλλα μοντέλα εκπαίδευσης, πέρα από το κατεστημένο και βαρετό σύστημα διδασκαλίας που όλοι γνωρίζουμε;

http://einai2030.gr