Οι… ιαχές άρνησης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ φαίνεται ότι αποτελούν μακρινό παρελθόν για τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό του Ιράν στη διεθνή σκακιέρα των εξελίξεων.
Στα χρόνια του μετριοπαθούς Χασάν Ροχάνι πλέον, έστω κι αν οι Φρουροί της Επανάστασης παραμένουν άγρυπνοι τοποτηρητές της υλοποίησης των επιθυμιών του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, η Τεχεράνη αλλάζει. Εκσυγχρονίζεται. Ή τουλάχιστον αυτό το μήνυμα στέλνει.
Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν “φλερτάρει” με το Twitter για να στέλνει τα μηνύματά του, συνομιλεί ανοιχτά με τη Δύση, επέδειξε αυτοσυγκράτηση στο θέμα της Συρίας, ποντάροντας στη θυελλώδη επιθυμία του Βλαντιμίρ Πούτιν να ξανακάνει τη Ρωσία (σχεδόν) ισότιμη υπερδύναμη, και μονάχα η πάγια… τελολογικού περιεχομένου ρητορική σε βάρος του Ισραήλ, θυμίζει τα χρόνια που προηγήθηκαν.
Ενόψει της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, ο Χασάν Ροχανί παραχώρησε την πρώτη συνέντευξή του σε αμερικανικό ΜΜΕ, από τη στιγμή του πανηγυρικής εκλογής του στην Προεδρία το καλοκαίρι. Στη συχνότητα του NBC λοιπόν, ο Ιρανός Πρόεδρος έσπευσε να… καταθέσει τα (πυρηνικά) όπλα, ξεκαθαρίζοντας ότι επί των ημερών του η Τεχεράνη δεν πρόκειται να αξιοποιήσει την πυρηνική τεχνολογία για να κατασκευάσει οπλοστάσιο, μια στρατηγική επιλογή της περιόδου Αχμαντινετζάντ, που είχε αποτελέσει την αφορμή για διαρκείς απειλές επέμβασης από την πλευρά της Δύσης και του Ισραήλ.
Έσπευσε μάλιστα να προσθέσει ότι έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση, και την εκχώρηση εξουσίας (εννοεί από τον Χαμενεϊ) για να κάνει πράξη όσα υπόσχεται. “Οι πολίτες του Ιράν ψήφισαν σε ποσοστό άνω του 50% υπέρ της μετριοπάθειας. Και αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε”, τόνισε ο Χασάν Ροχανί στο NBC.
Η Δύση φυσικά διατηρεί τις επιφυλάξεις της. Με το Ισραήλ να… μην κρατιέται, και να σχολιάζει ότι ο Χασάν Ροχανί έχει επενδύσει σε μια εκστρατεία γοητείας προς τον δυτικό κόσμο, για να οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα σε εφησυχασμό.
Οι διεθνείς αναλυτές απ’ την άλλη, θεωρούν ότι η μετριοπαθεία του Ροχανί προέκυψε σε απόλυτα συνεννόηση με τον Χαμενεϊ, και έχοντας ενημερώσει σχετικά τους Φρουρούς της Επανάστασης. Οι κυρώσεις που έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες η Τεχεράνη είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της. Και η ηγεσία της θέλει να γυρίσει σελίδα. Έστω και με ένα… κλικ.