Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Τελεσίγραφο από τρόικα: Μετά την ΕΡΤ, λουκέτο και στον ΟΣΕ/ Διαψεύδει το υπουργείο

Ποια τα προαπαιτούμενα από τρόικα για την έγκριση της επόμενης δόσης και τη συνέχιση των συζητήσεων για το επόμενο μνημόνιο. "Ξαφνικός θάνατος" και στον ΟΣΕ. Εφορίες, απολύσεις και φορολογικό στο
στόχαστρο των δανειστών
Τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποστείλει η τρόικα για "λουκέτο" στον ΟΣΕ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews.
Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν ως προαπαιτούμενο για την έγκριση της επόμενης δόσης και τη συνέχιση των συζητήσεων για το επόμενο μνημόνιο, το κλείσιμο των ελληνικών σιδηροδρόμων.
Ήδη, από την αρχή των μνημονιακών πολιτικών, ο ΟΣΕ έχει εισέλθει σε φάση διάλυσης – ως μητρική εταιρεία έμεινε σταδιακά χωρίς τις θυγατρικές του (ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco), οι οποίες επιτελούσαν συγκεκριμένους ρόλους (σιδηροδρομικό έργο, επισκευαστική βάση, ακίνητα κλπ).
Στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, προστίθενται επίσης η αναδιάρθρωση των εφοριών με απολύσεις υπαλλήλων, οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και η λήψη νέων μέτρων πάνω από 4 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016.
Σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο που επικαλείται το δημοσίευμα, "το μεγαλύτερο πρόβλημα με το εσωτερικό έλλειμμα και το χρέος παραμένει η απασχόληση στο Δημόσιο. Η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: ή να αυξήσει τα κρατικά έσοδα και να μειώσει τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ή να περικόψει το μέγεθος του δημόσιου τομέα".
Ο αξιωματούχος δεν έκρυψε την προτίμησή του, λέγοντας πως "η περικοπή των μην απαραίτητων δομών, είναι η καλύτερη επιλογή μακράν. Το EWG προτιμά να γίνει αυτό από τους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Πρέπει να αυξηθεί και η αποτελεσματικότητα του φορολογικού μηχανισμού".
Ως μη απαραίτητες δομές οι δανειστές θεωρούν τον ΟΣΕ και τις εφορίες, με τον τρόπο που υφίστανται σήμερα.
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος των δανειστών θα ξεκινήσει στην ουσία μετά το Σαββατοκύριακο των εκλογών, οπότε οι δημόσιες δηλώσεις θα "απελευθερωθούν", με στόχο να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup του Νοεμβρίου. Οι επιτελείς των Βρυξελλών, βεβαίως δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για τις πολιτικές αντιστάσεις που θα συναντήσουν και δεν αποκλείουν πολιτικές εξελίξεις με πρόσχημα το πρόγραμμα.

http://news247.gr/


Διάψευση για λουκέτο στον ΟΣΕ
Κατηγορηματικά διέψευσε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το δημοσίευμα της Real News ότι η τρόικα απαιτεί το κλείσιμο του ΟΣΕ -στα πρότυπα της ΕΡΤ- ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

«Κυβερνητική πρόθεση είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας και των υπηρεσιών του Οργανισμού και για το λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη βασικά και μεγάλα έργα σιδηροδρομικών υποδομών σε όλη τη χώρα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στη ΔΕΘ.

«Δεν υπάρχει θέμα 'ξαφνικού θανάτου' ούτε για τον ΟΣΕ ούτε για τις αμυντικές βιομηχανίες» δήλωσε χαρακτηριστικά.


http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=48414