Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εξαίρεση ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από την υποχρέωση καταβολής οφειλών παροχών υγείας, που ουδέποτε έκαναν χρήση

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εξαίρεση ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από την υποχρέωση καταβολής οφειλών παροχών υγείας, που ουδέποτε έκαναν χρήση
Η βουλευτής με ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Πρόνοιας, κύριο Ιωάννη Βρούτση, έθιξε το καίριο ζήτημα της καταβολής παρελθουσών οφειλών στον κλάδο υγείας του ΟΑΕΕ για ασφαλισμένους, που όμως ουδέποτε έκαναν χρήση των συγκεκριμένων παροχών.
Επικαλούμενη τον εκ του νόμου ανταποδοτικό χαρακτήρα των ασφαλιστικών εισφορών, η κυρία Μάνη-Παπαδημητρίου τόνισε, ότι αυτός δεν πληρούται, καθώς οι ασφαλισμένοι, αποδεδειγμένα, δίχως καν να έχουν θεωρήσει τα βιβλιάρια υγείας τους, δεν έχουν λάβει παροχές υγείας.
 Γι’ αυτόν το λόγο, με την ερώτησή της ζητεί από την ηγεσία του Υπουργείου την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής, όσων ασφαλισμένων ουδέποτε έκαναν χρήση των παροχών του κλάδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,
κ. Ιωάννη Βρούτση
 Αθήνα, 03-09-2013
Θέμα : «Εξαίρεση ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από την υποχρέωση καταβολής οφειλών παροχών υγείας, για τις οποίες ουδέποτε έκαναν χρήση».
           
Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με την 5ης Αυγούστου 2013 εγκύκλιό της (αρ. πρωτ. Φ 80.000/ΟΙΚ. 23794/790) προέβη στη σύσταση του «Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών», όπως αυτή προβλεπόταν από τον ψηφισθέντα από τη Βουλή των Ελλήνων ν.4172/2013 (άρθρο 101, ΦΕΚ 167 Α’/23.07.2013).
Βάσει των προβλέψεων της εγκυκλίου, οι βεβαιωμένες οφειλές ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), ύψους άνω των 5.000 ευρώ, μέσα σε ένα (1) μήνα από την έκδοση των βεβαιωτικών πράξεων από τον Οργανισμό, θα διαβιβάζονται στο νεοσυσταθέν «Κέντρο». Εν συνεχεία αυτές θα αποστέλλονται από το ΚΕΑΟ στους οφειλέτες ασφαλισμένους, οι οποίοι εντός διαστήματος είκοσι (20) ημερών θα πρέπει να προβούν στην εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών τους, ώστε να αποφευχθεί η λήψη αναγκαστικών  μέτρων είσπραξης.
Παρά τις θετικές, όμως, διατάξεις του νόμου και της εγκυκλίου που αποσκοπούν στην κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, εντούτοις διαπιστώνονται ορισμένες παρερμηνείες.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού καλούνται να καταβάλουν παρελθούσες οφειλές τους στον κλάδο της υγείας του ΟΑΕΕ, πολλώ δε μάλλον στη τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία, όπου τα εισοδήματα χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών πλήττονται συνεχώς, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κάνει χρήση των παροχών. 
Α. Επειδή όμως οι ασφαλιστικές εισφορές, και δη οι εισφορές για τον κλάδο υγείας έχουν εκ του νόμου ανταποδοτικό χαρακτήρα
Β. Επειδή στην περίπτωση μη καταβολής των εισφορών, οι ασφαλισμένοι αποδεδειγμένα δεν έκαναν χρήση των παροχών , καθώς δεν είχαν θεωρήσει καν τα βιβλιάρια υγείας τους, με συνέπεια να μην πληρούται ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της ασφάλισης υγείας,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
·       Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ώστε να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών υγείας ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που αποδεδειγμένα ουδέποτε έκαναν χρήση των παροχών του κλάδου; 
             

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου

                                        Βουλευτής Πιερίας - Νέας Δημοκρατίας