Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Καθυστερεί η Απόφαση για τη συνέχιση του άρθρου 68 στο σκληρό σιτάρι λέει ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε. και ΣΕΣΠ

Ανακοίνωση σχετικά με την καθυστέρηση έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης για την συνέχιση του καθεστώτος του ποιοτικού παρακρατήματος (άρθρο 68) για το σκληρό σιτάρι, εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κεντρικής
Ελλάδος του ΓΕΩΤΕΕ μετά από κοινή σύσκεψη με το Δ.Σ. του Σ.Ε.Σ.Π (Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων ).
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν «ο χρονικός ορίζοντας της ανανέωσης σε διετή βάση, θέτει ένα βραχύ ορίζοντα προγραμματισμού για το αντικείμενο, ο οποίος δεν επιτρέπει τον ορθό υπολογισμό της επένδυσης, τόσο του μηχανολογικού εξοπλισμού όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Είναι απαιτητό ένα χρονικό όριο που να δίνει περιθώρια πρόβλεψης και μακροπρόθεσμης οργάνωσης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μετά από κοινή σύσκεψη με το Δ.Σ του Σ.Ε.Σ.Π (Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων ), επιθυμεί να σας εκφράσει την αγωνία και την αναστάτωση που δημιουργεί στο γεωτεχνικό και επιχειρηματικό χώρο, η καθυστέρηση της υπουργικής απόφασης για την συνέχιση του καθεστώτος του ποιοτικού παρακρατήματος (άρθρο 68) για το σκληρό σιτάρι.
Αντιλαμβανόμενοι το θέμα εκ των έσω και ως άμεσα συμμετέχοντες και ενδιαφερόμενοι, αντιπροτείνουμε προς το ΥΠ.Α.Α.Τ., τη θέσπιση μιας μόνιμης καταληκτικής ημερομηνίας για την ανακοίνωση της απόφασης. Ενδεικτικά θέτουμε την 31-08 κάθε έτους προκειμένου, οργανωμένα συστηματικά και με επαρκές χρονικό περιθώριο, να διευθετούμε τις εργασίες μας και να διενεργούμε τις υποχρεώσεις μας.
Ο χρονικός ορίζοντας της ανανέωσης σε διετή βάση, θέτει ένα βραχύ ορίζοντα προγραμματισμού για το αντικείμενο, ο οποίος δεν επιτρέπει τον ορθό υπολογισμό της επένδυσης, τόσο του μηχανολογικού εξοπλισμού όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Είναι απαιτητό ένα χρονικό όριο που να δίνει περιθώρια πρόβλεψης και μακροπρόθεσμης οργάνωσης.
Η πενταετής βάση ανανέωσης της απόφασης πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει πολύ θετικότερα αποτελέσματα και συμπεράσματα, με την απόφαση για την επομένη περίοδο να εκδίδεται ένα έτος πριν την λήξη της προηγούμενης.
Η παραπάνω συνθήκη, όπως διαμορφώνεται έως σήμερα, δημιουργεί προβλήματα σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα της εμπορίας, σποροπαραγωγής και καλλιέργειας του σκληρού σίτου.
  • Στους παραγωγούς καλλιεργητές σκληρού σίτου με την αυξομείωση των κιλών, που εισπράττουν μια εικόνα απαξίωσης της σημαντικότητας και της αναγκαιότητας του πιστοποιημένου σπόρου. Με το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί όχι μόνο δεν προχωρούν σε αγορά πιστοποιημένου σπόρου σίτου , αλλά καθαρίζουν και σπέρνουν το ιδιοπαραγώμενο σιτάρι, προμηθεύοντας και τους συναδέλφους τους με αμφιβόλου ποιότητας σπόρο, αφανίζοντας από τα κρατικά ταμεία έσοδα.
  • Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μελετητικές γεωτεχνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με πιστοποίηση ολοκληρωμένης διαχείρισης σκληρού σίτου, καθώς δεν μπορούν να προβλέψουν το εποχιακό προσωπικό που θα απασχολήσουν.
  • Στους τοπικούς γεωπόνους ιδιοκτήτες καταστημάτων γεωργικών εφοδίων, χάνεται κάθε δυνατότητα προγραμματισμού και διαπραγμάτευσης, καθώς δεν μπορούν να σχηματίσουν προβλέψεις για τις ποσότητες που θα πωλήσουν και τα κεφάλαια που θα απασχολήσουν.
  • Για τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις, που καλούνται να επενδύσουν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό το κεφάλαιο αυτό αποτελεί ναρκοπέδιο που καλούνται να διαβούν χωρίς χάρτη , καθώς δεν γνωρίζουν το καθεστώς που θα ισχύσει τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια:
  1. Τη μείωση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ και φόρους ,καθώς διακινούνται στην αγορά απιστοποίητοι σπόροι χωρίς επίσημα παραστατικά.
  2. Την μείωση του ΑΕΠ, καθώς με την χρήση σπόρων αμφιβόλου ποιότητας μειώνεται στρεμματική απόδοση άρα και το τελικό ΑΕΠ.
  3. Την υποβάθμιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος , άρα και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας ενός κατεξοχήν εξαγωγικού προϊόντος
  4. Τη δραματική μείωση δραστηριοτήτων σε επιχειρήσεις του χώρου, με αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος και θέσεων εργασίας
Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε στην άμεση έκδοση της εν λόγω απόφασης, επ΄ ωφελεία της ελληνικής Γεωργίας και των συναφών Παραγωγικών Κλάδων, όπως και την αξιολόγηση των προτάσεων και των θέσεων μας για το κοινό όφελος.
ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε.ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ
Ο Πρόεδρος, Ιωάννης Γεωργιάδης
Ο Γεν. Γραμματέας, Ηλίας Ρίζος
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Ε.Σ.Π.
Ο Πρόεδρος, Γιώργιος Κωστάκης